Wednesday, December 22, 2010

KEPENTINGAN PELABURAN

di hitung-hitung, tahun 2010 akan berakhir
kalau di kira-kira taun depan pn umur akan meningkat ke 1 angka lagi
kalo skrg umurnya 1 tahun tahun depan bermakna 2 tahun
tp sudahkan anda menabung demi masa depan yang gemilang dan terbilang????

kepada sesiapa yang sudah menabung dalam apa2 unit kewangan kecuali menabung dengan Ah-Long...
hahahhaa...ngn Ah Long bukan menabung tp menempah maut kalau x byr
tetapi menabunglah dalam institusi yang mendapat kelulusan daripada kerajaan.
contohnya ASB, ASN, Public Mutual, Bond, Common Share, Insurance dan sebagainya

sekurang2 nya, kalo da akhir tahun ni boleh la berfikir tentang berapakah side income yang kita akan dapat.
sebagai contohnya:-

aku sendiri da melaburkan diri dalam ASB sejak 2007 itu pun hasil daripada keje yang aku buat selama 2 bulan sebelum smbung belajar. tak la begitu banyak tp cukup lah kalo nk terima hasil dalam 30++ RM per year. huh...time dapat 2...memang hepy la then aku dapat further study aku so, every sem mak aku ada la melaburkan diri RM 50 dr duit pinjaman...hehehhee..kedekut je time 2.

tp ape yang aku paling syok nyer,mak aku yang belajau hanya smpai tingkatan 3 lagi expert dr aku bab2 ASB ni..bukan stkt mak aku, tp mak cik @ pakcik2 yang x da ilmu sal unit trust pon pndai melabur lbh dr seorang expert bahkan jangan terkejut kalau dieorang selalu dapat more than 3000+++ per year from their punyer pelaburan. so fikirkan lah berapa jumlah acc dieroang kan.

so this year PUNB da declare yang pulangan pendapatan 7.5 sen per unit dan dividen 1.25 per unit. kalo di fikirkan berapa income anda setahun..hehehhee..berbaloi jugak la kan coz modal pon kecik.

justeru itu, kepada sape2 yang bru je dpt keje, better buat simpanan awal bagi kemudahan anda pada masa hadapan.

remaja2 di luar sana pon better buat simpanan untuk anda pencen terlebih awal kerana nilai duit kita sekarang x kan sama dengan nilai duit kita pada masa hadapan dan kita akan lebih memerlukan wang selepas pencen bagi memastikan kita tak suffer di kemudian hari.

No comments:

Post a Comment