Sunday, January 30, 2011

KELANTAN JUARA PIALA SUMBANGSIH

hip hip horey......

even banyak halangan dan dugaan yang menimpa skuad Kelantan sebelom liga beraksi..

they all dapat buktikan bahawa sememangnya ini tidak mematahkan semangat juang mereka untuk terus mengecapi kejayaan..

1st of all....tahniah buat skuad redwarriors especially to Tan Sri coz tidak putus2 untuk mendapatkan coach, pihak pengurusan, coach Datuk Karathu, player2 and also to die hard fan yang sanggup dating ke stadium demi menyokong skuad mereka walaupun ader berlaku kekecohan dari penyokong kiter. ( cm biase la..kerana nila setitik..habis susu sebelanga..nasib2...) ape2 pown..semangat 2 lebih penting dari segala2 nyer.

GOMO KELATE GOMO

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my


 


PEMAIN dan pegawai pasukan Kelantan meraikan ke jayaan mereka muncul juara Piala Sultan Ahmad Shah selepas menewaskan Selangor 2-0 di Stadium Shah Alam, malam tadi.


 


 

KELANTAN terus mencipta sejarah, kali ini berjaya menjuarai Piala Sultan Ahmad Shah buat kali pertama setelah menewaskan Selangor 2-0 di Stadium Shah Alam malam tadi.

Jaringan penalti Norshahrul Idlan Talaha dan sepakan percuma Badhri Radzi sudah cukup untuk menggagalkan hasrat Selangor meraih kejuaraan sumbangsih itu buat kali ketiga berturut-turut.

Tuah jurulatih baru, Datuk M. Karathu membawa kejayaan kepada Kelantan manakala aksi pemain Selangor kendalian K. Devan tampak lesu dan serba tidak menjadi.

Perlawanan yang dimeriahkan dengan kehadiran 35,000 penonton itu, menyaksikan Kelantan mendahului seawal minit kelapan menerusi sepakan penalti Norshahrul setelah bek kanan Selangor, Razman Roslan menjatuhkan Nurul Azwan Roya.

Tertekan dengan jaringan awal itu, Selangor cuba bangkit dan mendapat peluang terbaik pada minit ke-31 menerusi tandukan Safee Sali tetapi sekadar menggegar palang gol Kelantan.

Sebaik babak kedua bermula, Selangor memasukkan Fitri Shazwan Raduwan menggantikan Safiq Rahim manakala Kelantan pula memasukkan Khairul Izuan Rosli menggantikan Danial Fadzly Abdullah pada minit ke-58.

Permainan terhenti hampir 10 minit pada minit ke-62 setelah penyokong Kelantan bertindak membaling botol minuman dan mercun ke arah padang.

Begitupun ia tidak menghalang Kelantan untuk mendapatkan gol kedua pada minit ke-83 menerusi sepakan percuma Badhri dari sebelah kiri yang gagal diagak dengan baik penjaga gol Selangor, Iqbal Suhaimi.

Jaringan tersebut terus mematikan langkah Selangor meskipun terus menggandakan asakan untuk mencari gol.

Trofi kejuaraan disampaikan Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah diiringi Presiden Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS), Tan Sri Khalid Ibrahim dan Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa.

"Turun selaku juara Piala Malaysia, tekanan hebat terpaksa dipikul Kelantan. Tapi para pemain telah menunjukkan keyakinan diri yang tinggi.

"Ini merupakan kali pertama Kelantan muncul juara dan saya hadiahkan piala ini buat seluruh penyokong setia Kelantan," kata Karathu.

Devan pula berkata: "Gol awal Kelantan menerusi sepakan penalti telah mematikan rentak permainan kami. "

Pada perlawanan tersebut, penjaga gol Kelantan, Khairul Fahmi Che Mat yang beraksi cemerlang telah dipilih sebagai Pemain Terbaik Astro.

Jaringan terbaik dari PIYAA......

<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/iMhsyMQ_Fok" frameborder="0" allowFullScreen></iframe>

p/s: xsabar untuk tgok game ngn t-team...why???? tunggu......

Thursday, January 27, 2011

KELANTAN CONFIRM LAWAN SELANGOR

Yess....akhirnya dapat jugak coach....

copy paste dr kosmo online:-

Karathu ganti Sathianathan


KARATHU diberi tanggungjawab membimbing pasukan bola sepak Kelantan musim ini bagi menggantikan Sathianathan.


TEKA-TEKI mengenai siapa yang bakal menggantikan B. Sathianathan selaku ketua jurulatih The Red Warriors akhirnya terjawab.
Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa mengumumkan Datuk M. Karathu dilantik sebagai ketua jurulatih yang baru berkuatkuasa semalam.
Annuar memberitahu perkara itu dalam satu temu bual dengan sebuah stesen televisyen swasta di Kuala Lumpur semalam.
Menurut beliau, Karathu yang merupakan bekas jurulatih skuad Seladang musim 2008-2009 akan mula melatih Kelantan hari ini bagi menghadapi saingan Liga Malaysia.
Tugas pertama Karathu musim ini ialah bertemu Selangor pada perlawanan Piala Sumbangsih di Stadium Shah Alam, Sabtu ini.
Sementara itu, Kelab Penyokong Bola Sepak Kelantan (Kelate.net) menyambut baik perlantikan tersebut.
Presidennya, Marhasim Mat berkata, pihaknya menaruh kepercayaan dan yakin dengan kemampuan yang ada pada jurulatih berkenaan.

B. Sathianathan


"Lagipun beliau pernah membimbing Kelantan pada tahun 1994 dan membantu pasukan kita mara ke perlawanan separuh akhir Piala Malaysia pada tahun tersebut.
"Saya berharap beliau dapat meneruskan legasi kejayaan yang telah dibentuk oleh bekas jurulatih Sathianathan," katanya ketika dihubungi di sini semalam.
Tambahnya, kelab tersebut meminta penyokong setia The Red Warriors menerima pelantikan tersebut dan percaya bahawa pihak pengurusan telah membuat pilihan yang terbaik untuk pasukan.
Selasa lalu, Jawatankuasa Rayuan FAM mengekalkan keputusan menggantung Sathianathan selama enam bulan dan denda RM20,000 kerana bersalah mempertikaikan keputusan Jawatankuasa Pertandingan Tempatan.
Dia didapati bersalah kerana memberi kenyataan kepada media berhubung pemilihan stadium tuan rumah bagi perlawanan Perlis dan Terengganu ketika saingan Liga Super musim lalu.
Sathianathan memulakan tugas sebagai Ketua Jurulatih Kelantan pada 23 September 2009 selepas mengambil alih jawatan tersebut daripada bekas pengendali West Ham United dan Persija Balik Papan, Peter James Butler.
Bersama Kelantan, dia membantu Kelantan melakar sejarah dengan memenangi Piala Malaysia buat kali pertama sekali gus menamatkan penantian selama 89 tahun.

Wednesday, January 26, 2011

FOOTBALL ALWAYS IN MY HEART

 p/s : pesanan penaja sebelom membaca....entry ini mengandungi unsur kenegerian..to sape2 yang x suker sila jangan baca...coz sayer sokong KELANTAN the REDWARRIORS...segala kenyataan adalah tanggungjawab saya sebagi admin blog ini...
.
lagi 5 hari...musim Liga Malaysia akan bermula...

yeaaahhhh....shukerrr dan teramat shukerrrr....

even da tak dapat melangkah kaki ke stadium keramat...tapi aku still bagi sokongan padu dari rumah....yeyeahhhhhh..

aku ader lah penyokong....THE REDWARRORS..

tp....kesedihan tetap melanda...

ape tak nyer....mase ni la macam- macam benda nak jadi..

kesian kt Tan Sri...mesti tengah pening kepala nk pikir..

kalo di dada2 akhbar ari ni...ader mcm2 citer...

ader yang sudah lega...ader yang tengah pening kepala....

sebagai contoh akhbar Kosmo ari ni...

part yang aku paling suker adalah berita sukan....especially tentang REDWARRIORS

1st:BEBAS.....tajuk berita untuk bekas tunggak Kelantan, boley di katakan bagus..and yang paling penting..player yang aku paling suker iaitu Indra Putra, Farhan dan juga defender yang bagus Azizi Mat Rose sudah confirm menjadi milik T-Team...huh...nati pening la aku nk sokong yang mane satu...sokong dua2 ok x??hehehheheee....Azidan sudah sah menyarung jersi Selangor..so, mereka sudah bebas dari segala kontroversi. hope they all leh success ngn team baru...

2nd topic adelah Kelantan Dalam Bahaya....tajuk yang menakutkan ni...memang bahaya pown...kalo KAFA x dapat nk cri coach, myb Kelantan di singkir dari Merebut Piala Sumbangsih pada 29th Jan ini.....owhhh no..ini x boley jadi...Sathia di gantung dan sekarang KAFA cuba untuk mendapat Azraai tp masalah sekarang aderlah isu antara FAM dan Azraai...hope dapat d selesaikan dengan cara yang elok...if Azrai dapat ke Kelantan...WELCOME TO KELANTAN COACH AZRAAI and to ex-coach SATHIA...you still our HERO.

3rd topic aderlah: The Redwarriors akur keputusan FAM...sini satu jer nk komen....ape2 keputusan pown..kene terima..nk buat cam ner..hidup mesti di teruskan..and kiter perlu buktikan bahawa kite tetap juara...yeaahhh.....just beat it..just face it..

The Red Warriors akur keputusan FAM


KHAIRUL FAHMI menerima insentif daripada Nik Aziz sambil diperhatikan Annuar (dua dari kanan) dan Abdul Fatah (kiri).


and lastly : Sathia akan buat rayuan....."TIDAK KENA PADA MASANYA". itu luahan B.Sathianathan...mmg x kena masa pon...time ni la nk buat isu penggantungan...nape x buat masa pas piala Mesia ari 2...pening2...entah la belalang bapak pon tak tau...FAM yang berkuasa dalam arena Bola sepak Malaysia. hope our coach bersabar yea..6 month kejap je bagi orang biasa tapi bagi coach...ia bagai 6 tahun...so...KELANTAN still no 1...hehehhee..



souces: kosmo online

Monday, January 24, 2011

LAGU KAT BELONG INI

hello readers...

first of all sayer nk ucapkan terima kasih manyak2 coz da follow belog ni...dari 

zero kepada 70 followers..

and pade sape2 yang belom follow or blogwalking tow...

hope dapat follow or tinggal kan jejak anda di shoutbox sayer or 

Mr.masterlinky sayer kt bhgian bawah skli...

insyaallah sayer akan jejaka kamoo balik...hehehhehe

neper ye sayer ader wat title kt atas 2...

becoz...nk g tau kt u all yang....

lagu yang beshh sedang berkumandang kat belog ini aderlah milik...

si chantekk manis...MELDA AHMAD...

sape MELDA AHMAD ini....kalo saper2 yang belom kenal sape empunyer nama 2..

boleyla menonton citer terbaru terbitan TV3...Gadis Semasa Sunslik.

ok kiter back to main topic...
tajuk lagu ni aderlah KIMIA..

1st time sayer dengar lagu ni kt Radio Bola Sepak Kelantan or TRW.fm 

kalo ader yang free or nk dptkan hiburan di samping boley chat..
sila lah berkunjung ke blog TRW.fm


best jugak la...then...sayer letak la lagu ni kt belog sayer..

or boley la cri lagu kt Gratisan Music di :http://www.fullmusik.co.cc 

                           ni la dier si cantik manis Melda Ahmad.

Sunday, January 23, 2011

MY KAZEN BUFDAY


Kalo budak2 kecik...msti they all mintak nk wat party...

Tp kalo time aku dulu..xsempat nk merasa bufday party...

Bukan setakat party...kek pon x sempat merasa..

Tp kanak2 zaman sekarang..termasuk la adik gemok aku yg bungsu pown ader mntak nk wat party..

Mase dier kecik2 dulu layan la.tp skrunk da nk msuk 13 years old, mak aku pon da malas nk layan..

Da besau panjang...tp still nk kek..huh...perlu ke cari kek...tggu je la nt bufday dier bukan Oktober ni...

Kt sini bukan aku nk citer sal bufday aku or adik aku...tp bufday kazen aku...

Kazen aku ni kecik jer..bru smbut bufday yg ke 9 taun..

Taip2 taun buat jadi...kalo xnk buat confirm la majuk..

Jom tgok pic yang Berjaya di snap dan d edit dengan jayanyerr


 


FAMILY YANG BERBAHAGIA...


 


BUFDAY GURL THAT DAY


Kek yang sedapp ini...yummmy...

Thursday, January 20, 2011

TELEFILEM JANGAN HANTAR AKU KE NERAKA

sape yang ader tgok citer ni semalam....sila angkat tangan................
1.......... 

2..........

3..........

4..........

5......... 

yes...ader nampaknyer yg angkt tangan tow..
amacam...beshh ke x??
hampir mengalir air mata??
geram???
any comment lagi....sila luahkan

and kepada sape2 yang belom tgok ag citer ni...
aku ader la copy pastekan sinopsis dier..
tp sinopsis jer..jalan citer dier menarik..tp singkat sngt...xsempat berkembang...hehhehhehe
ape2 pown layan jer...


Drama “Jangan Hantar Aku Ke Neraka” yang penuh emosi dan kesyahduan ini mengisahkan tentang Mak Jah yang sudah kematian suami, mempunyai tiga orang anak iaitu Ita, Hamzi dan Zai. Kakak dan abangnya adalah tempat untuk Mak Jah berpaut dan untuk meneruskan hidup. Anak bongsunya, Zai, sungguh manja dan sejak dari kecil lagi, dia sudah menunjukkan tanda-tanda memiliki sifat-sifat kewanitaan.

Kelemahan dan kecacatan batin Zai membuatkan dia begitu jauh dengan abang dan kakaknya. Niat Rozi ingin menjalinkan hubungan dengan Hamzi juga terkubur kerana bimbang Hamzi membawa baka seperti Zai. Bagi Ita dan Hamzi, Zai umpama membawa sial dalam hidup dan keluarganya.

Mereka tidak tahan lagi menerima cemuhan dari orang kampung yang berpunca dari adiknya. Ita dan Hamzi mengugut sekiranya Mak Jah tidak menghalau Zai dari rumah, segala duit belanja yang yang diberikan oleh mereka selama ini akan ditarik balik.

Zai akhirnya membuat keputusan untuk keluar dari rumah tersebut dan mengikut jejak langkah rakannya, Didi, ke Kuala Lumpur. Zai bekerja di salun rambut dan hanya Didi penghibur hatinya yang luka walaupun jauh di sudut hati Zai amat merindui ibunya. Di kampung, hati Mak Jah tidak tenteram mengenangkan anaknya setiap hari. Penderitaan yang ditanggung oleh Mak Jah itu menyebabkan dia jatuh sakit.

Mak Jah semakin tenat, nama Zai acapkali disebut-sebut membuatkan Hamzi dan Ita meluat dengan ibu mereka. Dalam keadaan nazak sebegitu, sekali lagi Mak Jah dimarah kerana masih lagi mengingati Zai yang hilang entah ke mana. Pada suatu hari, Zai mendengar berita tentang kematian ibunya yang tersayang. Zai terus pulang ke kampung tetapi Hamzi dan Ita tidak membenarkan Zai melihat jenazah ibu mereka sehingga tergamak untuk mengikat Zai pada tiang di bawah rumah. Tiada siapa yang dapat membantu Zai dan ini membuatkan Zai berasa dirinya bersalah terhadap kematian ibunya dan telah menjadi anak derhaka.

Masa berlalu, kini Zai telah berjaya menjadi penggunting rambut profesional dan kehidupannya mula senang. Sebaliknya abang dan kakaknya pula hidup dalam keadaan yang begitu sudah. Hami kaki judi sering diugut oleh konco-konco Khalid untuk mengutip hutang. Ita juga sering memarahi Hamzi kerana meminta hutang yang dipinjamkan kepada Hamzi. 

Suatu hari Hamzi dipukul teruk oleh konco-konco Khalid dan akhirnya menjadi lumpuh.
Kini Ita terpaksa pula menjadi Hamzi dan keadaan menjadi semakin tertekan buat Ita kerana diberhentikan kerja. Bak kata pepatah, sudah jatuh ditimpa tangga, Ita dirogol oleh konco-konco Khalid dan Hamzi tidak dapat berbuat apa-apa kerana lumpuh. Keadaan dua beradik itu menjadi semakin tidak terurus dengan Hamzi yang lumpuh dan Ita yang semakin tertekan apabila mengandungkan anak yang tidak diketahui siapa bapanya.

lakonan hebat daripada : allahyarham Faizal Yusuf, Watie Sadalie,Fadhilah Mansor, Adeq Ku Yusry, Wan Sharmila

sources: http://www.budiey.com
 
p/s : kepada yang belom tonton citer ni..boleylah berbuat demikian di:-
 
www.tonton.com.my

Wednesday, January 19, 2011

JIWA KACAU

Sekarang ni jiwa tengah kacau..

Bukan ape sebenarnya..

Stress level da semakin tinggi

Kalo pegi check di hospital pon...myb darah pon naik...silap2 ari bulan kene tahan di wad..

Aikkkk??????ape yang berlaku ni....

Adakah aku sakit???

Confirm la x...

Kesian kt reader kalo bace post ni...

Sekadar nk luahkan perasaan...

Ni share..mane la tau kot2 dapat idea nk cri info...

Ape yang ingin aku kepohkan dalam blog aku ni aderlah...

Next week da kene antarr proposal...

Bukan proposal untuk bertunang ke..kawin ker....

Tp...

Proposal untuk thesis aku..

Yang ako peningkan sekarang ni...cm ner la aku boley cari data2 nyer..

Nk wat intro pon bermasalah...

Huh..pening...

Ape2 pown...akan ku usahakan...

Kalo ader la reader2 yang bace post ni..

Hope dapat bagi candangan kat ako la..

Tajuk nyer sal Unit Trust..

Comparison between Cimb vs AmInvestment (Islamic punyerr)


 

Monday, January 17, 2011

PERHATIAN KEPADA WANITA-WANITA DI LUAR SANA

Good Morning to all my reader...cheewaahhhh...

Ari ni awl cket berblog..

Smbil2 tggu masa nk g breakfast..belek2 paper d kosmo online..

Terbace la satu berita ni...

"SERAH RM 200 ELAK DI PERKOSA DREBAR TEKSI"...adoiiii....giler ke ape ni..

erm...kejadian ni berlaku pada pukul 11 malam di Bukit Bintang di mana mangsa yang baru balik dari kerja.

Si pemandu teksi yang mengong ni tertarik dengan kecantikan mangsa dan mengugut untuk merogol dan membunuh mangsa tetapi selepas di rayu oleh mangsa si pemandu ni membatalkan niat dan menyuruh mangsa menyerahkan wang dan barang berharga sebelum mangsa di benarkan turun dari teksi..

Untuk keterangan lanjut...sila la baca melalui link ini

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/SerahRM200elakdiperkosadrebarteksi/Article/index_html

justeru itu, kepada wanita di luar sana, tak kira lah anda ni ader tali pinggang hitam ke, putih ke, pink ker, ader kuasa power rangers ker, anda kene lah berteman.jangan jalan sorang2 even da biasa kt tempat 2..kerana bahaya ada di mana2..

tetapi bagi mengelakkan kejadian yang tidak di ingini berlaku, kita sebagai wanita haruslah belajar seni mempertahankan diri. Walaupun ia tidak banyak membantu tetapi selagi nyawa di kandung badan tidak menjadi satu kesalahan sekiranya kita berikhtiarkan.

So, diharapkan agar semua wanita berhati2 termasuk lah diriku ini...

Sunday, January 16, 2011

LIGA SUPER 2011

LIGA SUPER 2010

 
 

JUARA - Selangor


 

NAIB JUARA - Kelantan


 


 

LIGA SUPER 2011


 

JUARA- ???


 

NAIB JUARA -???


 

perlawana pertama liga super akan bermula pada 29 Januari 2011 di antara  Juara Liga Super Vs Naib Juara Liga Super. Selangor akan melayan kunjungan Kelantan di Stadium Shah Alam.


 

Berikut adalah jadual perlawanan sepanjang Liga Super 2011 untuk pasukan Kelantan The Redwarriors.


 

PUSINGAN PERTAMA

1ST game

29th Jaunuari 2011 (Sabtu)

Selangor Vs Kelantan

8.45pm di Stadium Shah Alam


 

2nd game

1st Feb 2011( selasa)

Kelantan Vs Terengganu

4.45 p.m di Stadium Sultan Muhammad IV,KB


 

3rd game

12th Feb 2011 ( sabtu)

Kelantan Vs Johor Fc

4.45 p.m di Stadium Sultan Muhammad IV,KB


 

4th game

15th Feb 2011 ( selasa)

Kuala Lumpur Vs Kelantan

8.45 p.m di Stadium Bolasepak KL, Cheras


 

5th game

26th Feb 2011 (Sabtu)

Kedah Vs Kelantan

8.45pm di Stadium Darul Aman, Alor Setar


 

6th game

3rd Mac 2011 ( Selasa)

Kelantan Vs Negeri Sembilan

4.45 p.m di Stadium Sultan Muhammad IV,KB


 

7th game

12th Mac 2011 ( Sabtu)

Pahang Vs Kelantan

8.45 pm di Stadium Darul Makmur, Kuantan


 

8th game

2rd April 2011 ( sabtu)

Kelantan Vs Harimau Muda 'A'

4.45 p.m di Stadium Sultan Muhammad IV,KB


 

9th game

5th April 2011 ( Selasa)

T-Team vs Kelantan

4.45 p.m di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, KT


 

10th game

9th April 2011 ( Sabtu)

Kelantan Vs KL Felda United FC

4.45 p.m di Stadium Sultan Muhammad IV,KB


 

11th game

12th April 2011 ( Selasa)

Perak Vs Kelantan

4.45pm Stadium Perak, Ipoh


 

12th game

16th April 2011 (Sabtu)

Kelantan Vs Sabah

4.45 p.m di Stadium Sultan Muhammad IV,KB


 

13th game

19th April 2011 (Selasa)

Perlis Vs Kelantan

8.45pm di Stadium Utama Kangar, Perlis


 

PUSINGAN KEDUA


 

14th game

23th April 2011 (Sabtu)

Kelantan Vs Perlis

4.45 p.m di Stadium Sultan Muhammad IV,KB


 

15th game

26th April 2011 (selasa)

Kelantan Vs Selangor

4.45 p.m di Stadium Sultan Muhammad IV,KB


 

16th game

30th April 2011 (sabtu)

Kelantan Vs Kuala Lumpur

4.45 p.m di Stadium Sultan Muhammad IV,KB


 

17th game

3rd Mei 2011 (Selasa)

Johor Fc Vs Kelantan

4.45pm di Stadium JCorp Pasir Gudang


 

18th game

7th Mei 2011 (Sabtu)

Kelantan vs Kedah

4.45 p.m di Stadium Sultan Muhammad IV,KB


 

19th game

10th Mei 2011( Selasa)

Negeri Sembilan Vs Kelantan

8.45pm di Stadium Tengku Abdul RAhman PAroi


 

20th game

21st Mei 2011 (Sabtu)

Harimau Muda 'A' Vs Kelantan

4.45pm di Stadium MBPJ Kelana Jaya


 

21st game

24th Mei 2011 ( Selasa)

Kelantan Vs T-Team

4.45 p.m di Stadium Sultan Muhammad IV,KB


 

22nd game

14th June 2011 ( Sabtu)

Kl Felda United Fc Vs Kelantan

8.45pm di Stadium Bolasepak KL,Cheras


 

23rd game

18th Jun 2011 ( Sabtu)

Kelantan Vs Pahang

4.45 p.m di Stadium Sultan Muhammad IV,KB


 

24th game

21st Jun 2011 ( selasa)

Terengganu Vs Kelantan

4.45 pm di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, KT


 

25th game

5th Julai 2011 ( Selasa)

Sabah Vs Kelantan

4.15pm di Stadium Likas, Kota Kinabalu Sabah


 

26th game

30th Julai 2011 (Sabtu)

Kelantan Vs Perak

4.45 p.m di Stadium Sultan Muhammad IV,KB


 

*waktu perlawanan bagi negeri Kelantan, Terengganu,Perak dan Johor di adakan pada waktu petang kerana tidak menepati syarat kecerahan lampu stadium sepertimana yang di tetapkan oleh FAM.

(tertakluk kepada perubahan)


 


 


 


 

Monday, January 10, 2011

I'M BACK !!!!!

dear my reader..

thnx coz dtg mlawat blog yg x seberapa ni..

rase2 nye da lame x berkarya di sini

piaLa AFF pon da dpt...tahun pon da bertukar..

jadi...nk update la sikit blog ni menceritakan pengalaman aku operation ari 2..

just nk share to sumer readers yg still takot untuk mndptkan rawatan kalo ader yang tgh sakit 2...

bermula lah kisah hidupku di tahun 2011

nk boley ke start cherita...

aku da ader pnykit ni around 4 years since aku mula2 study in UiTM kampus Dungun

asl nyer mmg la kecik jer sebesar biji jagung dan akhir nyer sebesar 6 x 7 cm

biler da besau 2, aku mula la memberanikan diri pergi hospital

time 2 around August 2010 before Ramadhan.

mula2 aku ngatkan ader la ubat tp lastly doktor ckp bnda ni xder ubat n operation was the solution

so, aku gagahkan kaki la melangkah ke HPZ II di Kota Bharu  di Klinik SOPD (PEMBEDAHAN)

1st appointment di awal Ramadhan..

dr pemeriksaan biasa Doc said that its look like a LIPOMA

then Doctor suggest untuk buat Ultrasound, just nnk pastikan ape kandungan nyer either Fat, Lendir and so on la

aku buat Ultrasound pas Raya but Doctor kt sane pon x dpt nk pastikan ape isi kandungan nyer. so they suggest untuk buat CT-Scan

2nd appointment around bulan 10

ponteng kelas untuk kali ke dua...hehehehhee....mlas nk wat surat and jmpe lecturer g tau

time ni Doc pon xleh nk wat pe...so he suggest wat CT-Scan, time 2 kene wat kt Hospital Kuala Krai coz Mesin kt KB rosak...tnggu punyer tnggu, tiba hari yang di nantikan, nurse plak lupa nk call....

so bertmbah lewat la masa yang aku sudah bajet dalam minda ni...jadual pon kene la bertambah.

1st time kene ambik darah time ni..rasa nk nangis...almost half an hour nurse tnggu ako..
bukan pe aku ni jenis penakut kalo bab2 jarum smpai urat  pon da x nak kuar..

special thanx to nurse yang bek at yg bagi aku full support n kuatkan semangat aku and also to nurse MSU(praktikal student) sbb tenangkan aku..

perghhh...kesan lebam hampir seminggu bru hilang...serik da aku ngn jarum.

time ni nk citer lak sal CT-Scan,

kali ni terpaksa ponteng keje..huhuhuhuhu

ingtkan da xder jarum...alih2...kene masukkan jarum plak.(dieorang panggil IV LINE)...hadoiii....nasibb...

tp kali ni da bersedia jiwa dan raga...bagi jer Doc masukkan jarum.

before buat scan, pesakit mestilah berpuasa selama 6 jam terlebih dulu.

1st aku ingt mesin 2 cam terowong besau...tp kecik jer...x mcm aku wat research before this
procedure dier mmbuatkan aku boring dan membuatkan aku loya...hehehhee

rase nk g tau jer kt nurse kt c2..

ape yang membuatkan aku x leh nk lupe time dier ader masukkan sejenis cecair memalui line td,

sakit la jugak but ok la...actually, kite kene sekat mind untuk hantar isyarat sakit..baru ok..hehhhee.
everything ok pas procedure.

3rd appointment with doctor

kali ni ponteng keje lak..tp half day jer...hehehehehehe

time ni doctor said after scan they found that lemak ader kt dalam benjol 2..

then he decided nk wat operation coz da bhye..gumpalan ni da berada bawah saluran darah.

so, aku pilih la 5hb wat operation 4hb kene masuk wad..

so...bermula lah episod dalam wad..

ni nk citer time operation..

kes nyer suker sngt duk dalam wad...makan pon besh...hahahhaa

besh la bg org yg sehat cm aku ni..kalo skit cnfirm xbeshh pon..

before operation, kene la sign beberapa agreement...

ni bukan agreement nk kawin, tp agreement nk operate. tanda persetujuan
kalo x silap..1 utk persetujuan pembedahan dan 1 ag untuk bius
utk bius 2 dier ader g tau la risiko nyer..tp x la smpai mnybabkan kmatian..tp % sngt rndah.

hari yang d tunggu2...

mlm 2 aku kene la puase kol 3.00 am..

mula2 aku ader la tny nurse 2 kol wape aku operate..

dier ckap kol 10 tp terkejut la aku biler kol 8.15 nurse ckp aku kene prepared..
aku pon call la ayah aku g tau..

ok....naik la kenderaan yang d tolak oleh 2 orang nurse..
berdebau n takott pon ader..

tiba saat yang d nanti...
d bius sepenuh nyer..smpai aku x sedarkan diri...
biler sedar..ader ke patot...
dgn suara yang x larat aku ckp kt nurse "MISI..NK AIR"..
hahahaa..biler aku citer kt mak aku...mak aku gelak..
myb time 2 aku dhga sngt kesan ubat bius

esok nyer...aku da bisa balik...bukan men ceria bila da boley balik umah..
ape x nyer..bosan kt hospital..asyik tdor jer..
so, skrg ni aku masih dalam proses penyembuhan.

as conclusion,
pada sape2 yang berpenyakit dan tkot nk ke hospital...
xkira la sakit sikit ke bnyk ke..baik pergo awl sebelom terlambat

p/s: tulisan yang amat pening untuk di fahami..
sila baca dgn eok..hehehehheee...
sorry kalo bahasa melayu dan B.I bertaburan...