Sunday, February 13, 2011

CELEBRATE VALENTINE???????

ni post yang ke dua untuk hari ini......

kalau di hitung.....esok merupakan Hari Kekasih ataupun dalam Bahasa Manggeris "Valentine Day"

ceewaahhh.....mesti ramai kapel2 yang sedang mencari hadiah or nk buat surprise utk pasangan dieorang..
tapi....adakah anda tau bahawa Valentine Day adalah HARAM untuk disambut bagi umat Islam.

why???? kerana ia Ia adalah Hari Kejatuhan Islam jadi secara konklusi nyer..

sekiranya anda menyambut valentine ia sama seperti anda menyambut hari kejatuhan Islam.

justeru itu...pihak berkuasa telah menjalankan operasi besar-besaran bagi mencegah sambutan ini di kalangan umat Islam.

rasionalnyer:- 

 kalo ad smbutan ni...selapas 9 bulan, akan tertera di dada akhbar " MAYAT BAYI DI DALAM TONG SAMPAH" dan di mana2 tempat..
jadi bagi mengelakkan kejadian yang tidak di ingini...eloklah mengelak daripada menyambutnya kerana pada hari tersebut....setan sedang berseronok bekerja menyesatkan Umat Manusia.


jom baca history Valentine day ni....(luangkan masa anda selama 5 minit dan fahami erti sebenar)
Versi 1

Ia diraikan sempena memperingati paderi Kristian bernama Pedro St. Valentino. Dia aktif menyebarkan agama Kristian pada zaman pemerintahan Rom yang pada masa itu diperintah Claudius II. Raja Rom ini memenjarakan orang Kristian kerana mereka mengamalkan agama yang bertentangan dengan agama kuno Romawi. Oleh kerana Valentine salah seorang penyebar agama Kristian, dia ditangkap dan diseksa di dalam penjara.

Namun sepanjang di dalam penjara pun, Valentine tetap sebarkan agama Kristian kepada banduan-banduan. Raja Rom mengetahui kegiatan Valentine dan memerintah Valentine dihukum bunuh pada 14 Februari. Lantaran itu, orang Kristian memandang mulia kepada Valentino kerana kesanggupan mengorbankan nyawa kerana kepercayaan, kecintaannya terhadap syiar agama Nasrani iaitu agama Kristian. Malah sehingga mereka menyamakan Valentino seperti Nabi Isa.

Sumber-sumber menyatakan, ketika St. Valentine dalam penjara, beliau jatuh cinta pada anak seorang pegawai penjara. Kesalahan ini menyebabkan beliau boleh dibunuh, tetapi sebelum itu Raja Claudius II memberi kepadanya pilihan, sama ada meninggalkan agama Kristian yang dianutinya atau menerima hukuman bunuh. Beliau rela dibunuh, tetapi sebelum itu beliau sempat menulis surat cinta kepada gadis tersebut dengan menurunkan tanda tangan From your valentine (Daripada Valentinemu).

Sejak peristiwa itu, orang Kristian mengambil sempena 14 Februari pada setiap tahun untuk merayakan hari kasih sayang bagi memperingati hari kematian St. Valentine, paderi kesayangan mereka.

Versi 2

St. Valentine dibunuh kerana mengahwinkan ramai pemuda secara rahsia sedangkan undang-undang Rom pada ketika itu menghalang pemuda-pemudanya berkahwin dan berkeluarga. Mereka dikerahkan untuk menjadi tentera sahaja. Perbuatan ini mendatangkan kemarahan Raja Rom dan ditangkap dan dijatuhkan hukuman gantung pada 14 Februari 269 Masihi.

Versi 3

Ia dirayakan sempena kejatuhan Islam di Cordova, Sepanyol. St. Valentine merupakan orang yang memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu.

Dengan jasanya itu, Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. 14 Februari 1492 adalah tarikh kejatuhan Islam di Sepanyol dan dianggap pada hari itu hari kasih sayang kerana mereka menganggap Islam adalah agama yang zalim.

Bayangkan kalau kita meraikan hari ini, sudah tentu ia menandakan kita sendiri merayakan kejatuhan agama Islam itu.
   

3 comments:

  1. bulan 9 = baby new year

    bulan 11= baby valentine...

    ReplyDelete
  2. tq info.....spe yg menyambut lg tu..mmg cerdik sgt..hehehe

    ReplyDelete