Wednesday, February 23, 2011

NEW POST

gud morning reader......

ape kabar sumer?????sehat kah???

hari ni...sementara nk memerah otak untuk membuat article jabatan dan mencari data....

better untuk aku mengUPDATEkan Belog yang sudah sedia belum di Update...

1st ingtkan nk post sal bola...tp di sebabkan rakan2 lamaku mengatakan aku telah Berchinta dengan bola....

jadi.......aku menjarakkan masa sedikit...menjauhi dunia bola...

dibelek2 surat kabor hari ini...seperti biasa....

paper Kosmo online selalu menjadi sandaran hati...

aku terbaca lah pasal ni........

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
  KAJI OPSYEN KEKAL HARGA RON 95



KENAIKAN harga minyak dunia menyebabkan kos subsidi untuk RON 95 yang digunakan oleh kebanyakan rakyat Malaysia turut naik. - Gambar hiasan


1st.....ape yang terlintas di kepala korang???????

adakah harga minyak akan naik lagi setelah ia naik berkali-kali????
menurut berita yang aku baca ni......kerajaan telah mengkaji opsyen yang membolehkan harga minyak RON 95 akan kekal walaupun kenaikan harga minyak mentah dunia meningkat.......

ape yang aku faham di sini adalah....kerajaan memikirkan cara untuk meletakkan Fix price pada harga minyak ni pada satu tahap yang maybe tinggi sedikit supaya mereka dapat mengurangkan subsidi semasa harga minyak murah dan menaikkan subsidi apabila harga minyak tinggi...sebagai contohlah....kerajaan menaikan harga minyak RON 95 kepada RM 2.30.....myb harga ini akan kekal even minyak mentah dunia kurang dari RM 1000 pertonne dan more than RM1000 pertonne (hanya sebagai contoh). sbg contoh kalo yang study derivative la...buy when low, sell when high....(entah betol entah tidak formula ni...da lupa da)..sebagai contoh terdekat yang kita boley ambik adalah seperti Air Asia la...cm ner they all leh survive dengan tambang murah even harga minyak ni slalu flactuate??????

sumer ni just pendapat aku la...tp aku xsure la boley ke Kerajaan Malaysia nk buat sumer ni and adakah kita mempunyai kelengkapan yang mencukupi untuk menyimpan stok minyak????ape2 pown...ni just pendapat aku and xder kene mengena ngn pihak2 yang berkenaan.

p/s: kalo sape2 ader cadangan dan komen....silalah nyatakan pendapat anda.....sekian terima kasih





  

2 comments:

  1. pendapat?? kerajaan kite memang takde duit dan akan paksa rakyat keluarkan duit. cakap je ekonomi meningkat,, pertumbuhan kdnk stabil dan baik.,

    ReplyDelete