Thursday, September 15, 2011

cover letter tips

lepas settle sal resume.....


yang resume pon dah pening lalat nak buat.....
tiba lah masanya nak buat cover letter kan.....

lets me briefly explain about cover letter ni (CV)
according to answer.com

Job seekers frequently send a cover letter along with their CV or employment application as a way of introducing themselves to potential employers and explaining their suitability for the desired position. Employers may look for individualized and thoughtfully written cover letters as one method of screening out applicants who are not sufficiently interested in their position or who lack necessary basic skills. Cover letters are typically divided into three categories:
  • The application letter or invited cover letter which responds to a known job opening
  • The prospecting letter or uninvited cover letter which inquires about possible positions
  • The networking letter which requests information and assistance in the sender's job search

means that....cover letter ni sangat penting sebagai pengenalan diri kamu dan kadang2 employer ni mlas nk baca resume....die just baca cover letter je...so......cover letter ni sangat penting.....make sure lampirkan sekali resume anda

ni contoh cover letter yang korang boley jadikan panduan;- gather from ;_ contoh CV

for more info visit that blog.....

Ridzuan Bin Saudi
SK Putatan,
Penampang,
88200 Kota Kinabalu, Sabah
..................................................................................................................................................................................
Promenade Hotel,
Perusahaan Pusaka Timur Sdn Bhd,
No, 4, Lorong Api-Api 3,
Api-Api Centre,
88000 Kota Kinabalu, Sabah. Date: 23rd June 2008
Attn: Human Resource Manager
Dear Sir,
JOB APPLICATION AS ACCOUNTS EXECUTIVE
I, as above would like to apply for position as Accounts Executive in Finance Department as advertised in Daily Express close date 30th June 2008. I am a Universiti Teknologi MARA fresh graduate with a Bachelor’s Degree in Accounting. I have the maturity, skill and abilities to embark on a career in this company.
My work experience to date includes 6 months as Audit Trainee at Atarek Kamil Ibrahim & Co. I learned how to operate as a team and able to communicate effectively at all levels. During my time there, I also discovered an aptitude for detailed and accurate work. Full information on the duties undertaken is included in my enclosed curriculum vitae.
In universities, I involves with many clubs and association including appointed as President of Student Representative Council. I learned how to delegate task, teamwork, organize events, table etiquette, and events protocol. It strengthens my self confidence and public relation at all levels.
I am presently seeking to join a company that offers opportunity for growth and advancement. I would be proud to be a part of the company continued success. I will bring to the company strong leadership competencies and decision-making abilities. I am also young, energetic and committed to achieve corporate goals.
Attached is my resume which provides more detailed information about my studies and working experience. My contact details are 012-8584106 and email rdzuan_83@yahoo.com.my.
Thank you for taking time to read my letter. I am looking forward to hear from you soon.

Sincerely
______________________
( RIDZUAN BIN SAUDI )
Enclosed: Resume

p/s : sengaja di warnakan untuk memudahkan penglihatan


RESUME TIPS - especially to fresh grad

salam once again.....


mesti korang tengah tercari2 ape yang sesuai time interview kan....


especially to fresh grad cam aku ni....


and bagi yang masih tercari or baru je nak bertapak dalam membuat resume....


di sini aku akan berikan tips and jugak link2 yang sesuai bagi korang + aku jugak for reference...


almaklumlah...sekarang ni...sumer nak resume...


include kerja as tukang cuci pown....nak kan resume....so....resume ...paling penting.....


1st : before apply kerja.......
 mesti la buat resume kan.......


which resume yang sesuai dengan pengalaman + pendidikan....


for those yang xder pengalaman....highlight activity korang masa dekat sekolah or uni.....

so apa yang perlu ada dalam resume adalah:-

  • full name 
  • alamat
  • no talifon
  • email
  • objective
  • education background 1st (bagi yang xder pengalaman)
  • work experience
for more detail visit :-contoh resume 

 or korang leh la g dekat google search.....

make sure baca dulu..jngn men tiru je k......


ni contoh template resume yang korang boley dapatkan di :- resume templates

bagi yang baru nak start...download and edit....easy and simple....

Your Name Here
Address Here
Anywhere, US 11111
(888) 555-1212 (cell or text)
me@you.com


OBJECTIVE

Brief synopsis of your career objectives


PROFESSIONAL EXPERIENCE

COMPANY NAME                                    Anywhere, US                          Month 0000 – Month 0000
Position Title
Brief outline sentence explaining your role with the company
•    Bullet Points
•    Your skills learned
•    Your experience

COMPANY NAME                                    Anywhere, US                          Month 0000 – Month 0000
Position Title
Brief outline sentence explaining your role with the company
•    Bullet Points
•    Your skills learned
•    Your experience
COMPANY NAME                                    Anywhere, US                          Month 0000 – Month 0000
Position Title
Brief outline sentence explaining your role with the company
•    Bullet Points
•    Your skills learned
•    Your experience
COMPANY NAME                                    Anywhere, US                          Month 0000 – Month 0000
Position Title
Brief outline sentence explaining your role with the company
•    Bullet Points
•    Your skills learned
•    Your experience


EDUCATION

Anywhere University                                                                                              City, State
BS Anything, Month 0000

COMMUNITY INVOLVEMENT/VOLUNTEER WORK/ETC

Name of Organization – Info explaining here          Anywhere, State        Month 0000 – Month 0000
•    Sometimes bullet points if the experience provides specific skills learned
Name of Organization – Info explaining here            Place and/or date where applicable
Name of Organization – Info explaining here





TODAY IS 15th SEPTEMBER?????????

salam sumer...

dah 15th September dah ari ni....
bermakna....dah setengah bulan berlalu...
esok merupakan Hari Malaysia dan juga sambutan Hari Kemerdekaan yang akan di sambut oleh rata-rata rakyat malaysia....


bendera Malaysia.....adakah ia masih lagi terpacak di kereta2 mahupun di rumah anda????

aku....menyahut seruan kerajaan dengan mengibarkan jalur gemilang di kereta kesyangan...yang aku panggir my "my little Benz"...

xpercaya...let me show you.....


actually dah lama aku letak ni..since b4 puasa lagi.....
so......apakah yang anda lakukan untuk menghargai kemerdekaan.....
jom sama2 kita raikan kemerdekaan ini.....

peace no war....

Friday, September 9, 2011

contribution to Rara Zikry a.k.a Zarith Nadhirah

salam.......


buat mereka di luar sana.....sbg one of the C.S.R as a blogger
mohon share enrty bagi meringankan beban Rara Zikry...
seorang gadis malang.......this is her photo



kejadian yang menimpanya membuatkan aku terfikir.....
sekiranya Allah mengkehendaki sesuatu kejadian....maka...segala nikmat yang di kurniakan akan di tarik balik...
maka bersyukurlah dengan apa yang korang ada sekarang....
ikuti kisah beliau di mana2 belog yang korang search...


for those yang di luar sana....
hope korang dapat bagi moral support to her...
or dapat contribute something to her


for further info..korang boley visit link di bawah

http://shareyzaghazali.blogspot.com/2011/08/rara-zikry-dia-buat-aku-berfikir.html

http://fatinbaharum.blogspot.com/2011/08/siapa-rara-zikry.html 


http://www.facebook.com/pages/Contribution-for-Rara-Zikrys-medical-expenses/108780165888786

 


MY new Header

good morning and assalamualaikum....

korang perasan tak ape yang baru di velog aku ni????

amacam.....shantek x????
kikikikiki....koya sorang2 lak aku ni....
hampeh tol...
kita lupakan sal goverment tax yang sedang sibuk di bincangkan....
maxis,celcom,digi....absorb tax kpd user...ni story bagi yang tak tau la....6% government tax

back to main story

ni nk show kt korang my new header.....

taraaaaaaaaa.......................

  ni la hasil kerja aku yang x seberapa...

as a beginner yang baru tau cm ner nk hiddenkan background gmbar...

ni pown edit guna paint.net dan jugak photoscape..
cam hodoh jerk...tapi ok la...1st trial kan....

so pade sape2 yang nak cuba..korang download je paint.net ni....just search....'aku pown baca entry2 yang berguna dari velog2 beginner cam aku nih..

p/s ; jgn lupa "like" page aku...

Thursday, September 8, 2011

HARGA TOPUP NAIK ......6% GOVERMENT TAX

salam buat readers.....

terkejut x biler korang dengar telco nak absorb tax to their customer...
aku...of course la terkejut giler....
6% is much la.....melampau.....
ibarat kita masuk restoran @ hotel yang besau2......

dah la kalo makan di kfc or mcD.....yang standard fastfood restaurant bagi golongan pertengahan
boley di katakan "standard" la bayar tax kan....for their service...
but untuk telco......mmg x berbaloi langsung.....
sbb nyer....ia bukan sejenis makanan or boley mengenyangkan...
just for necessary thing..

bawah ni ader article bout this..new update from the sundaily
aku just highlight pe yang penting jer

eight telco providers announced that the tax will be applicable to purchases of pre-paid reloads and pre-paid starter/SIM packs and pre-paid customers were informed via SMS starting at noon

With the charging of the 6% service tax on pre-paid services, a customer who buys a RM10 pre-paid reload will need to pay RM10.60, the 60 sen being the tax.

for more info please visit this link thesundaily
 
sometimes its good for company but bad for user...

sebagai contoh la.....
korang topup RM 10.00 just kene bayar RM 10.00 but di kampung2.....mereke harus bayar extra charge RM 0.50......dah jadik berapa.....
and sekarang korang plus la dengan tax.....
so mampos la masyarakat yang dekat luar bandar ni....
dah lah income bagi penjual topup ni kecik je...just 3% for RM 10...kalo nak letak extra charge kesian dekat user....tapi sekarang ni????xkan la nak ambik RM 11.00...
dah balik cam zaman aku skolah dulu la...nak topup tapi dengan harga yang tinggi...

even ada akta yang membenarkan telco absorb tax....tapi mereka juga harus fikir about beban yang they all bagi kepada user...xkan la mereka nak lepaskan beban yang harus mereka tanggung kepada customer...

dah berapa banyak "tax" yang harus customer tanggung...
so i think "goverment" should do something to avoid customer ni teraniaya...
like ada limit yang harus customer tanggung...like 50-50...bukan 100%....
and berapa banyak cost of living yang they all harus harungi...

kalo bab makanan still boley consider but bagi service telekomunikasi ni....
cam hampeh jer...
goverment should do something...
kesian dekat masyarakat kampung dan golongan sederhana ni.....
nak tak nak mereka harus juga terima...
akan tetapi......mereka harus increase their cost la...

Wednesday, September 7, 2011

KEPUTUSAN 1ST GAME PIALA MALAYSIA 2011

keputusan penuh pembukaan kempen piala malaysia

-Kumpulan A-
Sabah[0] vs Perak[0] (Stadium Likas)
... Johor[0] vs Kedah[2] (Stadium JB) 

-Kumpulan B-
Selangor PKNS[1] vs Negeri Sembilan[2] (Stadium MPBJ)
Sime Darby[0] vs Terengganu[3] (Stadium MP Selayang) 

-Kumpulan C-
Sarawak[0] vs Kelantan[2] (Stadium Kuching)
Johor FC[0] vs Felda United[2] (Stadium JCORP)

-Kumpulan D- 
T-Team[1] vs Selangor[0] (Stadium SINS)
PDRM[0] vs Kuala Lumpur[3] (Stadium Paroi)


sources : http://www.facebook.com/#!/RedsFCNews

maka dengan ini bermulalah perang physiology di antara penyokong....... 

JADUAL PIALA MALAYSIA 2011





6 SEPTEMBER 2011
KUMP A -; Johor vs Kedah | Sabah vs Perak
KUMP B -; Sime Darby vs Terengganu | PKNS vs N.Sembilan
KUMP C -; Sarawak vs Kelantan | Felda vs Johor FC
KUMP D -; PDRM vs Selangor | K.Lumpur vs T-Team

10 SEPTEMBER 2011
KUMP A -; Kedah vs Sabah | Perak vs Johor
KUMP B -; Terengganu vs PKNS | N.Sembilan vs Sime Darby
KUMP C -; Kelantan vs Felda Utd | Johor FC vs Sarawak
KUMP D -; Selangor vs K.Lumpur | T-Team vs PDRM

13 SEPTEMBER 2011
KUMP A -; Perak vs Kedah | Johor vs Sabah
KUMP B -; N.Sembilan vs Terengganu | Sime Darby vs PKNS
KUMP C -; Johor FC vs Kelantan | Sarawak vs Felda Utd
KUMP D -; T-Team vs Selangor | PDRM vs K.Lumpur

17 SEPTEMBER 2011
KUMP A -; Kedah vs Johor | Perak vs Sabah
KUMP B -; Terengganu vs Sime Darby | N.Sembilan vs PKNS
KUMP C -; Kelantan vs Sarawak | Johor FC vs Felda
KUMP D -; Selangor vs PDRM | T-Team vs K.Lumpur

24 SEPTEMBER 2011
KUMP A -; Sabah vs Kedah | Johor vs Perak
KUMP B -; PKNS vs Terengganu | Sime Darby vs N.Sembilan
KUMP C -; Felda Utd vs Kelantan | Sarawak vs Johor FC
KUMP D -; K.Lumpur vs Selangor | PDRM vs T-Team

27 SEPTEMBER 2011
KUMP A -; Kedah vs Perak | Sabah vs Johor
KUMP B -; Terengganu vs N.Sembilan | PKNS vs Sime Darby
KUMP C -; Kelantan vs Johor FC | Felda Utd vs Sarawak
KUMP D -; Selangor vs T-Team | K.Lumpur vs PDRM

*Perlawanan dipinda jika ada pertembungan venue*

SUKU AKHIR PIALA MALAYSIA (4 OKTOBER 2011 & 8 OKTOBER 2011)
1 - D2 vs A1, A1 vs D2
2 - C2 vs B1, B1 vs C2
3 - B2 vs C1, C1 vs B2
4 - A2 vs D1, D1 vs A2

SEPARUH AKHIR (14 OKTOBER 2011 & 22 OKTOBER 2011)
5 - Pemenang 1 vs Pemenang 3, Pemenang 3 vs Pemenang 1
6 - Pemenang 2 vs Pemenang 4, Pemenang 4 vs Pemenang 2
PERLAWANAN AKHIR PIALA MALAYSIA (29 OKTOBER 2011)
Pemenang 5 vs Pemenang 6


credit to : dj sebetulnya di kelantanFC

Tuesday, September 6, 2011

HOMEMADE CHOCOLATE-NEW BUSINESS

salam buat readers


malam ni rasa nak buat entry sal coklat...


ladies2 di luar sana mesti sukakan coklat....
dan bagi yang diet 2.....korang masih lagi boleh menikmati coklat..
tp dalam kuantiti yang sedikit la...
bab kata orang just rasa....hehehehhehee


kalo search kat internet sekarang ni...
dah ramai yang bukak business coklat ni....
i mean coklat yang homemade...
bagus lah....sekarang malaysia pon dah kuarkan coklat sendiri...
even masih ramai yang menggilai coklat dari oversea....


so far aku belom la lagi rasa bagaimana kesedepan coklat homemade ni....
tapi kalo mengikut belog yang aku baca ni.....
cam best jugak business ni kan....


kepada sape2 yang berminat...
korang boleylah lawat belog2 yang aku telah terjah ni....


http://nuarinchocolate.blogspot.com
http://qistinachocolatehouse.blogspot.com/
http://nyumnyumchoc.blogspot.com/
http://trulychocs.blogspot.com/

di bawah ni ader contoh2 coklat milik trulychocs..sngt cantik dan menarik.... sila jenguk la belog mereka or just google

kalo nak tau cam ner nak wat choc sila la lawat belog ni :-

http://vanillaessen.blogspot.com


credit to : trulychoc for the pic

p/s : sori ambek gmbar without permission

Sunday, September 4, 2011

kerja owh kerja

raya dah sudah.......

rehat pon dah sudah......

siap boring ag.......

then ...tibalah masa untuk cari kerja......

bukan senang nak cri kerja yang bersesuaian kan....
tol tak....
bab kata orang....
nak bertapak dalam industri ni bukan nya mudah...
lebih2 lagi......nk cari kerja yang dekat dengan rumah.....

baru2 ni.....dalam bulan pose 
aku ada la pergi interview dkt resort yang dekat ngn umah aku...
around 5 mnt jer...
klo tekan gear 2.....xsmpai gear 5 dah sampai...
bawak la resume...++qualitification yang baru abes degree...

then...bile smpai...kene tnggu coz letrik xder..
mase aku smpai 2 ad la jugak mamat ni..sorang.....
asyek membaca je...smpaikan aku nk bertegur sapa pown xboley...
xkan la dier nak anggap aku ni cam "MUSUH" dier kan...
bab kata my former lecturerer "everyone beside you are ur enemies"...
wow cam teruk jer bunyi jer...
and kalo korang xcaye.....try korang fikir tol x.....

then ade betulnya jugak kan...
coz...kalo korang x btol2 struggle time interview may be one of your friend will get hired....
so...betol la kate lecturer aku kan...

back to the story
bukan main lama budak laki 2 kene interview...
then bile aku yang d interview kejap je...
coz the company nak yang grad in tourism but aku in business management...
tp yang jem nyer....H.R and dalam iklan xder state lak job 2 khusus utk dak2 tourism...
ermm....lantak lah......dieorang xnk hired local people there..
nk wat cm ner...
nak bebel banyak2 tkot owg ckp ni kite mandai2 jer....
so.....myb xder peluang la aku nk keje kt c2....
and...aku cri dan terus mencarik....

tamat........
thnk you coz baca story yg entah ape2 ni 

Thursday, September 1, 2011

HARI RAYA PUNYER STORY

Salam lebaran.....

hari ini adalah hari ketiga umat Islam menyambut hari raya aidilfitri...
mugkin masih ada yang beraya sakan dan ada juga yang sibuk pergi kenduri kendara...
boleh di katakan musim perayaan merupakan tarikh yang sesuai untuk pasangan2 sejoli untuk melangsungkan hari bersejarah mereka selain daripada cuti sekolah...

disini aku bukan nak cerita tentang majlis perkahwinan....
tetapi nak cerita sal 1 hari di hari raya....

tahun ni memang tahun yang bersejarah di mana........

tahun pertama keluargaku involved in Bazar Ramadhan dan juga i got fever and flu...
so raya tahun ni tak menarik la buat aku.....namun aku tetap bersyukur kerana tuhan masih lagi bagi aku kesempatan untuk melawat sanak saudara....

namun aku sedikit terkilan sebab masih tak dapat melawat sahabat2 aku di rumah mereka sepertimana aku buat pada tahun2 yang sudah....tidak seperti di Kuala Lumpur yang menyambut hari raya selama sebulan, bagi kami masyarakat di kampung hari raya hanya meriah pada hari pertama je....so....kalo nak melawat di hari lain 2.....melawat cam biasa je.....

and insyallah sekiranya di beri kesembuhan....aku akan melawat mereka.....

happy eid mubarak dan selamat hari merdeka