Thursday, September 8, 2011

HARGA TOPUP NAIK ......6% GOVERMENT TAX

salam buat readers.....

terkejut x biler korang dengar telco nak absorb tax to their customer...
aku...of course la terkejut giler....
6% is much la.....melampau.....
ibarat kita masuk restoran @ hotel yang besau2......

dah la kalo makan di kfc or mcD.....yang standard fastfood restaurant bagi golongan pertengahan
boley di katakan "standard" la bayar tax kan....for their service...
but untuk telco......mmg x berbaloi langsung.....
sbb nyer....ia bukan sejenis makanan or boley mengenyangkan...
just for necessary thing..

bawah ni ader article bout this..new update from the sundaily
aku just highlight pe yang penting jer

eight telco providers announced that the tax will be applicable to purchases of pre-paid reloads and pre-paid starter/SIM packs and pre-paid customers were informed via SMS starting at noon

With the charging of the 6% service tax on pre-paid services, a customer who buys a RM10 pre-paid reload will need to pay RM10.60, the 60 sen being the tax.

for more info please visit this link thesundaily
 
sometimes its good for company but bad for user...

sebagai contoh la.....
korang topup RM 10.00 just kene bayar RM 10.00 but di kampung2.....mereke harus bayar extra charge RM 0.50......dah jadik berapa.....
and sekarang korang plus la dengan tax.....
so mampos la masyarakat yang dekat luar bandar ni....
dah lah income bagi penjual topup ni kecik je...just 3% for RM 10...kalo nak letak extra charge kesian dekat user....tapi sekarang ni????xkan la nak ambik RM 11.00...
dah balik cam zaman aku skolah dulu la...nak topup tapi dengan harga yang tinggi...

even ada akta yang membenarkan telco absorb tax....tapi mereka juga harus fikir about beban yang they all bagi kepada user...xkan la mereka nak lepaskan beban yang harus mereka tanggung kepada customer...

dah berapa banyak "tax" yang harus customer tanggung...
so i think "goverment" should do something to avoid customer ni teraniaya...
like ada limit yang harus customer tanggung...like 50-50...bukan 100%....
and berapa banyak cost of living yang they all harus harungi...

kalo bab makanan still boley consider but bagi service telekomunikasi ni....
cam hampeh jer...
goverment should do something...
kesian dekat masyarakat kampung dan golongan sederhana ni.....
nak tak nak mereka harus juga terima...
akan tetapi......mereka harus increase their cost la...

No comments:

Post a Comment