Thursday, September 15, 2011

RESUME TIPS - especially to fresh grad

salam once again.....


mesti korang tengah tercari2 ape yang sesuai time interview kan....


especially to fresh grad cam aku ni....


and bagi yang masih tercari or baru je nak bertapak dalam membuat resume....


di sini aku akan berikan tips and jugak link2 yang sesuai bagi korang + aku jugak for reference...


almaklumlah...sekarang ni...sumer nak resume...


include kerja as tukang cuci pown....nak kan resume....so....resume ...paling penting.....


1st : before apply kerja.......
 mesti la buat resume kan.......


which resume yang sesuai dengan pengalaman + pendidikan....


for those yang xder pengalaman....highlight activity korang masa dekat sekolah or uni.....

so apa yang perlu ada dalam resume adalah:-

  • full name 
  • alamat
  • no talifon
  • email
  • objective
  • education background 1st (bagi yang xder pengalaman)
  • work experience
for more detail visit :-contoh resume 

 or korang leh la g dekat google search.....

make sure baca dulu..jngn men tiru je k......


ni contoh template resume yang korang boley dapatkan di :- resume templates

bagi yang baru nak start...download and edit....easy and simple....

Your Name Here
Address Here
Anywhere, US 11111
(888) 555-1212 (cell or text)
me@you.com


OBJECTIVE

Brief synopsis of your career objectives


PROFESSIONAL EXPERIENCE

COMPANY NAME                                    Anywhere, US                          Month 0000 – Month 0000
Position Title
Brief outline sentence explaining your role with the company
•    Bullet Points
•    Your skills learned
•    Your experience

COMPANY NAME                                    Anywhere, US                          Month 0000 – Month 0000
Position Title
Brief outline sentence explaining your role with the company
•    Bullet Points
•    Your skills learned
•    Your experience
COMPANY NAME                                    Anywhere, US                          Month 0000 – Month 0000
Position Title
Brief outline sentence explaining your role with the company
•    Bullet Points
•    Your skills learned
•    Your experience
COMPANY NAME                                    Anywhere, US                          Month 0000 – Month 0000
Position Title
Brief outline sentence explaining your role with the company
•    Bullet Points
•    Your skills learned
•    Your experience


EDUCATION

Anywhere University                                                                                              City, State
BS Anything, Month 0000

COMMUNITY INVOLVEMENT/VOLUNTEER WORK/ETC

Name of Organization – Info explaining here          Anywhere, State        Month 0000 – Month 0000
•    Sometimes bullet points if the experience provides specific skills learned
Name of Organization – Info explaining here            Place and/or date where applicable
Name of Organization – Info explaining here





No comments:

Post a Comment