Saturday, January 28, 2012

mengalah TIDAK bermaksud kita LEMAH

gud morning to all...

ketika cerita ini di karang....jam d leptopku menunjukkan angka 1.30 AM.

walaupun mata ini amat letih sekali....

tetapi beban yang di kepala ini tidak tertanggung rasanya....

ini bukan kisah cinta antara pasangan bercinta...

ini adalah sesuatu kisah yang terbuku...

just untuk berkongsi rasa dan pendapat di kalangan pembaca-pembaca sekalian...

berbalik kepada tajuk entri di atas....

setiap orang memang di kurniakan sifat EGO, MARAH, DENDAM, sifat-sifat yang tak baik

tetapi adakah anda tahu bahawa...hanya anda yang mampu mengawalnya...

"MAAF" amat susah untuk di ungkapkan.....KENAPA??

adakah di sebabkan oleh KEEGOAN ataupun sifat yang TIDAK ingin di anggap LEMAH???

tapi tahukah anda.......orang yang meminta MAAF lagi mulia dari yang Memaafkan....

dalam erti kata lain tak salah kalau meminta maaf....(tak rugi apa-apa pun)

especially dalam dunia persahabatan....

Bumi mana yang tidak di timpa hujan.......laut mana yang tidak di timpa gelora.....

kadang-kadang, terkasar bahasa or bergurau melebihi batas tanpa kita sedari...

tapi...once orang 2 dah admit kesalahan dier....why not just maafkan jer....

kadang-kadang, aku pun xfaham dengan perangai manusia ni.....

berdiam kadang-kadang baik...akan tetapi...bagi yang tak tau apa-apa...ibarat berbual dengan dinding....

sometimes, we have to say kalo kita tak suka benda 2...sbbnyer tak semua orang tau kita TAK SUKA...

setiap orang ada perangai masing-masing....ada yang suka terus di pujuk bila merajuk dan ada juga yang kene tunggu sejuk baru boleh pujuk...

tapi sedarkah diri anda, anda berada di golongan yang mana satu???

dalam persahabatan, mesti ada give and take...

means that, kalo xpuas hati terus jer cakap....jgn diam jer...nnti kalo yang memujuk dah GIVE UP and tak ada lagi rasa hormat dalam diri......time 2...sumernyer akan jadi sia2....

aku bercakap di atas prinsip hidup sendri coz....kalo xder prinsip hidup...maka...huru haralah hidup ini....

kadang-kadang kite kene fikir.....

someone yang telah buat salah....bila dia menyedari kesalahan dier....terus memohon kemaafan.....
tetapi......
adakah yang dipohon kemaafan itu........still lagi dengan kemarahan dier....

so...tepuklah dada tanya selera....

tidak elok untuk menunding kesalahan orang lain coz no body perfect...

tapi kalo ada rasa tidak puas hati...better solve secara elok....
lagi cepat lagi bagus....
takut bernanah...susah.....

p/s : nobody perfect...sbb 2 la aku suda pakai selipar JEPUN coz nobody perfect...hahahhahahaa

1 comment: