Monday, June 4, 2012

1st Time "BERCUTI"

salam

best nyer bercuti...hehehehhehe

ari ni aku nak share sket perihal percutian aku selama 3D2N d Perhentian Island Resort pada 1-3 Jun....(semalam yer baru balik)..hehehhe....

so entry ni still lagi panas...

bagi mereka yang ingin bercuti

aku sarankan agar mereka membuat pilihan yang betul 

ini adalah kerana............

kos yang anda pay melalui ajen sebenarnya

"anda telah di TIPU" dalam diam...

maksudnya

sbg contoh 

Harga Pakej Asl yang di tawarkan oleh Chalet yang aku menginap adalah RM 250....tol ke????

try google AMELIA CHALET.....

can you imaging...how much we LOSSES????? instead of paying RM 380????

tapi bila anda walk in...especially in the other word "GAMBLE"

cost sebenarnya kurang daripada itu

ni contoh pakej yang aku ambil dengan seorang Ejen yang aku "GOOGLE"

"SNORKELING PAKEJ" 3d2n   = RM 380.....owhh...mahal....tapi bila desperate....tibai jerr

tempat yang di janjikan ialah Pulau Besar....tapi bila dah sampai...Pulau Kecil (tapi aku tak nak bising...sbb we all dah desperate...al maklumlah..cuti sekolah ) tak kisah...

tempat yang di janjikan means Chalet.....should be Flora Chalet @Fauna Chalet tapi dapat...Chalet biasa yang indah khabar dari rupa...still boley tidur..mandi...dsb even banyak nyamuk....lalalallala.....still lagi tak kisah...bila dah smapi...nk buat cm ner...accept je la...

pakej kami include dengan makan dan minum la.....2 breakfast, 2 diner and 2 lunch....tapi kat sini...tmpt mkan yang kami d "BUANG" mmg Gred A la...sedapp..hehehhe..kalo seminggu mmg Gemuk la....nasib baik makan sedap..kalo tak..mmg kene la....hehehehe

lets move.....

kita kira berapa keuntungan yang Ejen Dapat Dari Pakej diaorang ni....

RM 380 x  3  = 1140

Transport = just bagi tips dkt boatman around RM 50 one way, means pergi balik RM 100
chalet : klo tgok jenis dia 2...around 60 per day means......3 days x 60 = RM 180
snorkeling ...RM 35 x 3 = 105
makan, breakfast, Buffet , around Rm 5 per head .....5x2x3 =30
Lunch & diner , 15x4x3 = 180

total = 100 +180+105+30+180 = RM 595

berapa banyak yang mereka untung.......RM 1140 - RM 595 = RM 545

kat sini aku nak tekan kan.....

kalo nak pergi bercuti...even buat kali pertama...

better terus Direct to Chale yang korang nk stay...

kalo tak...

korang akan menyesal bila dah smapai sana...

skrg aku tak boley nak salah kan sesiapa sebabnya...

bukan senang nak deal dengan chalet lebih2 lagi bila PEAK time cam ni...

for next time...

aku akan Walk in...just book Chalet jer..

lagi senang....

for those yang terfikir untuk bercuti..

better buat pilihan yang betul...

guna ejen yang dah establish...bukan ejen yang baru nak bertapak...

BERINGAT sebelum KENA..

apa-apa pun.....pakej yang di janjikan aku still dapat...

just tempat je yang out...hehehehhee

5 comments:

  1. hahaha.. best kan bercuti.. korng pnah p ke tempat selain aur bay n long beach kat pulau perhentian??.. korang taw x pantai yg terbaek kat cana??.. cini ak nk kongsi,, long beach pantai yg plik cntik.. and then aur bay tknal dgn sunset.. dua2 pntai2 nie paling ramai pelancong kat pulau perhentian(terutama long beach).. coz dua2 pantai nie berhubung.. just jalan kaki 5 minit.. jalan trak bukan jungle traking.. and 1 lagi.. yg chalet fist krg nak p.. fauna n flora.. chalet nie brada di teluk dalam.. dimana tempat yg plg sembunyi kat pulau 2.. then plcong x rmai sgt kecuali plcong tempatan yg ambil pakage dgn ijen2 sja.. pantai mmg pjg tp.. x secntik long beach..coz pntai cini airnye agak keruh. long beach pntai yg airnye amt jernih.. satu lg.. law nk p bercuti 2.. usa2 la dulu.. jgn pkai hetam jee.. rugi.. website kan bnyak.. n betul.. pakage amelia rm 250 jee.. tp tu direct gn owner laa.. coz klau melalui ejen.. diaorg amik ksmpatan.. n untung ats agin jee.. 380 - 250..130 tu.. bnyak taw.. tu tuk sorang.. kaya laa ejen nie.. hahaha..

    ReplyDelete
  2. buat anonymous...thnx for ur komen la...aku yang local people kt c2 pon kene jugak..padahal umah aku ngn jeti 10 mnt je...tp sbb keje jauh..terpaksa la kan...by the way..kali ni mmg pengajaran la..sbb 2 aku buat entry ni...tak nak bagi orang terkena then nk promoto Teratak Amelia yang berjasa dengan kami la..hehehe....

    ReplyDelete
  3. salam...nice entry
    sy plan untuk ke pulau perhentian 15-17 july ni...sy ambil pakej dengan chalet amelia tuh..
    pakej dr blog chalet tu kire yang boleh percaye kan, bukan dr agent kan?
    view dr chalet amelia tu cantik x?chalet tu dkt x dgn long beach?
    sori banyak tanye...hihihi

    ReplyDelete
  4. buat anonymous...

    boley....ari 2 pon sy stay kt sane...makan mmg gred A la...bilik kira ok..jnji boley tdor j...hehehhee..actually dia terlindung cket dgn rumah yang divers duduk...tp mmg dkt sngt ngn pantai...dgn long beach...kene jlan kaki la...ala2 jungle tracking...suasana sngt berbeza time mlm n pagi...terutamanya omabak..hehehe..sngt lain....anda tak akan rasa menyesal la p sana...

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum.. Sy ngn kengkawan akn g lpk Teratak Amelia, 6-8may 2016,3H2M.. So x slh la ktorg pili Amelia ni.. Tp amik dgn ejen mmg mhl,padahal tmpt sm Amelia Chalet,yg ejen ni charge ktorg full pakej ngn mkn + snorkling Rm340 bilik kipas, direct Amelia Chalet dpt Rm290.. Huhu, ejen kebanyakkan bklu bilik kipas bwh Rm400, aircon atas RM400.. Kene byk survey taw..

    ReplyDelete