Tuesday, January 29, 2013

novel : one day you'll be mine

salam...

gud morning buat mereka yang belom tidor....ketika ini jam 2.03 a.m..tp klo yang bace esok ke..lusa ke..next day ke..next month ke...entah good ape yang harus aku ckp...so...gud afternoon, gud night, gud evening....gud day pon boley...tp bukan jenama susu lak ye..

pe yang aku merapu kt sini adalah....

aku ad jumper satu novel ni...

quit interesting jugak la..ngn title skli..."WOW"...and aku dh review 1st part...ermm......

membuatkan aku nak beli j novel ni....hehehehehee....:-)

so...aku just update je  la sal novel ni yerrr...



part 1:-

Secebis kenangan, sebuah kesetiaan untuk sesuatu bernama… cinta

Dia seorang gadis yang hidup bukan hanya memikirkan tentang dirinya sendiri. Atas kesilapan masa lampau, dia mengambil keputusan untuk menjadikan dirinya sebagai seorang pesalah dan menghukum dirinya agar tidak berasa bahagia. Baginya, hilangnya kasih sayang daripada seorang lelaki bernama Nik Afezal, bererti hidupnya sudah tidak bermakna! 

Bagi Anith Fitriah, keluarganya bersalah kerana merahsiakan hal besar itu daripada pengetahuannya. Dengan alasan, ia dapat mengurangkan kesakitan yang dialaminya. Tetapi hakikatnya, tindakan mereka telah menyebabkan Anith Fitriah berasa menyesal atas keputusan yang dibuatnya. Kalaulah dia tahu yang selama ini dia melakukan sesuatu yang sia-sia, pasti dia takkan meninggalkan Dzul Ehsan kemudian meneruskan kehidupan yang telah diaturkan oleh kedua-dua belah keluarga mereka. 

“Kau pekak ek?”
“Aku boleh dengar kau bercakap. So, no, I’m not deaf. Thank you for asking.”
“Jadi boleh tolong jelaskan kat aku kenapa kau kuatkan volume TV ni sampai orang kat Afrika sana pun boleh dengar?”
“Okay, but stay away from my stuff and get your own TV.”

Dzul Ehsan dan Nik Afezal. Bagi perspektif Anith Fitriah, kedua-dua lelaki itu memiliki perangai yang sangat berbeza. Sejak dulu lagi, lelaki yang paling indah di matanya hanyalah Nik Afezal. Dan lelaki yang paling tidak bertanggungjawab dan suka membuat muka selambanya… ialah Dzul Ehsan. Uh, sangat menyakitkan hati bila bercerita tentang lelaki itu! 

“Jangan cari pasal dengan aku awal pagi macam ni, boleh tak?”
“Jadi aku patut tunggu tengah hari atau malam sebelum cari pasal dengan kau? Is that what you’re suggesting?”
“Pergi mampus.”
“Terima kasih, I love you too.”

Arghhh!!! Dia memang sengaja mahu menyakitkan hati aku. 

Tapi kenapa banyak perkara yang berlaku dalam hidup Anith Fitriah, nama lelaki itu juga yang meniti di bibirnya. Dzul Ehsan juga yang pasti akan hadir melindunginya.

Adakah itu tandanya… Dzul Ehsan yang berjaya menarik perhatiannya sekali gus berjaya memiliki hatinya? Tapi bagaimana nekadnya untuk hidup bersama dengan lelaki yang pernah disayanginya, iaitu Nik Afezal?

Oh, sesungguhnya dia harus bijak memilih! Dan pilihannya pada kali ini tentulah pilihan yang terakhir. 

“Kenapa kau nak kahwin dengan orang yang menyusahkan?”
“Mudah… sebab aku sayang kau.”

credit to: http://belidiskaun.blogspot.com/


p/s : nak beli novel online?? ad diskaun..caj penghantaran standard.

visit page ni :- novel murah

REVIEW NOVEL : BILA BLOGGER JADI MAID

salam you'ollss

Finally....abis suda aku baca novel ni...

so far ok lah kan.....writer baru..so aku punyer expectation tak la tnggi sngt pon..

aku bukan lah pembaca tegarr novel nih...just baca sikit2 jer...sng nk bg suggestion dkt customer kan....

so..dear Zati Mohd author Bila Blogger Jadi Maid..

anda boleh maju lagi.....kehkehkeh...boley ke aku komen cam 2 ?

ape yang aku boley cakap...adegan 18sx xder...jgn nk expect lebey yer kalo baca..especially kalo kisah org kawen...hahahahhaaa.....(bagus2)

then part yang menarik adalah mak cik ngn sepupu die erk...yang xleh blah....nak jugak rembat orang punyer...bangan punyer manusia...dah la hasad dengki...snggup ni buat org 2 keguguran...gila punyer manusia...hotnyerrr aku....2 j yang aku leh komen...aku bukan pndai pon...baca novel pon baru 4 buah...hahahhahaaa


hopefully, next novel...ada peningkatan yer..i'll follow  you Zati...

choowww...

p/s : lepas ni nak baca novel pe lak yerr???

Friday, January 25, 2013

BERFIKIR SECARA TENANG

salam....

hyeee u'oll...

ape khabar...

ayoyoyoyo......selepas cuti satu hari p jalan2 merewang d Putrajaya....

esok cabaran bermula....kahkahkah....rasa nk gelak jerrr..

ape tak nyer...kene fikir bnyak benda..ibarat Popular 2 company aku...

Jaga Department Malay 2 ibarat jaga kedai aku...(tapi modal orang lain la)

so...kalo dah cam jaga kedai...otak pon kene la bnyak berfikir...

apatah lagi....cabaran BB1M (Baucer Buku 1 Malaysia) akan bermula...

jangan cakap korang tak tau BB1M 2 ape yerr.....:-)

berbalik kepada entry "Berfikir Secara Tenang" ni.....

aku tengah fikir about next Bookfair yang akan berlangsung di UM pada 18th Feb -22 Feb ni...

hadoi...pening fikir cam ner nak wat sale RM 150k. keluasan 1000sq dengan 10 table yang besau...

perghh...pecah kepala Makk oii...

ape-ape pown..aku kene tenang berfikir...

mengahadapi cabaran yang mendatang dengan tenang..

insyallah....semuanya akan berjalan lancar....Amin...

p/s : 5 hari aku x de....mesti shelve aku macam tongkang pecah...hadoii.....mati lagi nak pikir....


JANGAN LUPA SPENT UR BB1M  IN ANY POPULAR BRANCH AND GET FREE RM 50 VOUCHER+POPULAR CARD (using RM 250 BB1M) @ RM 10 VOUCHER +POPULAR CARD (using RM 150 BB1M) ...

spent dekat popular Ikano tau...kalo xtau kat ner ikano..cari Ikea..sebelah 2 jer..tingkat dua..lepas shopping boley la p makan meat ball ikea...hahahaa..promote Ikea skli...and boley gak la cari aku kalo nk tau sal novel..aku jaga malay section...tny j staff kt situ...

jeng..jeng..jeng

Saturday, January 19, 2013

NOVEL : BILA BLOGGER JADI MAID

salam...

hye u'ollss

ari ni nak update sket sal novel...almaklumlah..aku baru je beli novel baru ari ni....

okeyyy...aku akn beli novel depends on "TITLE"..

sbb title die menarik..so, aku beli la novel ni...


SINOPSIS:-



Boleh ke si blogger jadi maid? Bagi Risya, sikit pun tak menjadi masalah buatnya. Asalkan dia tidak goyang kaki di rumah itu, sudah cukup baik. Rutin hariannya sebagai maid, tak adalah sesusah mana. Tapi yang buat susahnya, bila dia jumpa mamat poyo, Ash.

Ash yang sering mengusik, membuatkan hubungannya dan Risya rapat. Bergurau dan bergelak ketawa sudah menjadi rencah dalam hidup mereka berdua. Tanpa diduga, Ash mahu Risya menjadi suri di hatinya saat Aimie, kekasih hatinya tidak hadir semasa majlis pernikahan mereka.

Jadi, nak saya buat apa?” 

Awak kahwinlah dengan saya.” 

Jodoh sudah tertulis buat mereka. Dalam keadaan terpaksa, mereka disatukan. Mulalah episod baru dalam hidup Risya. Memandangkan tiada rasa cinta dalam diri Risya, Risya dan Ash telah membuat satu perjanjian bodoh. Perjanjian yang menentukan sama ada status suami isteri itu masih kekal ataupun tidak.

Dalam Risya mengharap perjanjian yang dicipta menjadi nyata, ada satu rasa hadir dalam dirinya buat Ash. Saat bahagia mula menyulam rasa, hadir Wafiy yang mencintai Risya dan muncul Aimie, kembali menagih cinta Ash.

Akan bahagiakah hubungan yang Risya dan Ash jalinkan?

Perjanjian apa yang dimeterai Risya dan Ash?

Berjayakah Wafiy dan Aimie menarik perhatian insan yang disukai?

Mampukah Risya dan Ash mempertahankan rasa sayang yang mula berkembang dalam hati?

Atau, antara mereka akan ada yang berpaling tadah?

Bila blogger mampu jadi maid, adakah maid mampu menjadi seorang isteri?

CREDIT TO :FAJAR PAKEER

or boley follow belog author dier :-zati mohd

p/s : xsabar nk baca novel ni...hehehehehe ;-) ..blogger2 d luar sana boley laa bace yer...ermm...aku ni keje kedai buku..my be boley la buat novel jugak....ngeh2.....pengsan kot..

don't forget to visit me in Popular Ikano Damansara..beli novel banyak2..especially buku Malay..sale aku kot...lalalalalal....

see u next entry....

Sunday, January 13, 2013

CAMERON HIGHLAND part 1

gUrL vS bOy





beberapa jam sebelum bertolak....isi perut dulu...ngeh-ngeh-ngeh








tiba masanya acara .....................

jom bertolak..








sempat lagi kejar abang naik motor ninja...heheheh....bila gurl ngn boys nek kreta asing...hehehhee....mata pon mula la skodeng sana sini...






  photographer of the day....goes to...AllYa


perjalanan sangat boring......so...ape yang kami buat adalah.......sila jangan tiru aksi ini...








p/s : aku  realize yang  kalo ikot highway ni..mmg bapak segala boring....perghh...pelbagai aksi yang kami buat bagi elak mengantok...pecut jarang2 sbb ada banyak sngt speed trap....


JANUARI 2013

salam...

Alhamdulillah....selesai sudah percutian aku selama 2 hari 1 malam di Cameron Highland...

so far semuanya berjalan lancar...

ini lah cuti aku yang pertama sepanjang 2013 dan next month percutian yang ke dua...hopefully.

okey ape yang aku nak ceritakan di sini adalah....

Sejuknya CAMERON HIGHLAND versi jerit sambil tergedik2...hehehhee...:-)

tapi sejuknya waktu malam je la...time siang biase je...sampai nk bagun pagi pon malas...

sumer orang syokk jer tdor...sejuk katakan...

dan...

aku berharap agar ada second trip untuk ke Cameron Highland ni tapi 3 hari 2 malam la...xcukup woo 2 hari 1 mlm jer....

ape2 pon...next entry aku akan upload je everything yang berlaku dari perjalanan sampai ke balik....


see u in next entry....

taraaaa....

Monday, January 7, 2013

PERCUTIAN PERTAMA 2013

salam 

yehaaa.......sok 7hb Jan 2013....

start cuti..kehkehkeh...release tension lepas tension keje selaman 4 hari even baru balik dr kg....ngeh3..

hope percutian KAMI esok bahagia....

hopefully...nothing happens to us sepanjang 2 hari kami berada di sana....AMIN....



Sunday, January 6, 2013

NOVEL SETIA HUJUNG NYAWA

salam..


pagi2 ni terasa mau update sal novel yang sedang hot di pasaran ni...

boley di katakan setiap hari..orang jumpa aku mintak tnya novel ni...

publisher pulak...hadoiiii buat hal pulak...lamabt sent...tension aku...rugi sale aku beb...time ngah hot ni la kene grab betol2...kalo drama  dah habis..order berjuta2 pon xkan laku cam novel adam dan hawa...perghh..time tgh ada drama...bukan men cepat lagi jalan..tp skrg,.,..nk jual satu pon susah...

actually Drama Setia Hujung Nyawa yang  sedang di tayangkan di TV3 skrg jam 7.00 malam, cerita ni di adaptasi dari novel Setia Hujung Nyawa karya Fatin Nabila.

bg aku drama ni best...aku suka watak Zain..hahaha...lawak siot...dan agak comey...yang 2 part merajuk...xleh blah...

ni cover die ye...




SINOPSIS :

Ersalina Imani gadis berusia 18 tahun anak kepada puan Haliza dan encik Badri. akibat terlanjur bersama iqram,  ersalina didapati hamil namun hanya diketahui oleh Dr. suria dan puan haliza. Apabila lamaran datin adibah dan dato hafsam yang menginginkan calon untuk menggantikan  sofea, pengantin yang lari untuk majlis anaknya bagaikan mengantuk disorongkan bantal oleh puan haliza. Zain hakimi berkahwin dengan ersalina tanpa rasa cinta dan bermulalah episod duka ersalina. 

Ketika zain dan ersalina hampir mencapai kebahagian, ersalina disahkan keguguran padahal zain tidak pernah ‘menyentuh ‘ isterinya. Kecewa dengan penipuan yang dialami kerana padanya keluarga ersalina menabur budi apabila menggantikan ersalina untuk majlis tersebut namun rupanya menjadikan dia kambing hitam atas perbuatan ersalina. Ersalina terkejut kerana tidak mengetahui situasi dirinya yang hamil. Hubungan zain dan ersalina dingin beku selepas kejadian tersebut sehingga zain melayan ersalina seperti orang gaji dan mencaci hina ersalina namun isterinya tetap melayan zain dengan penuh kasih sayang kerana disitulah syurganya. 

 Hubungan yang hampir musnah akhirnya menemui kebahagian apabila zain berjaya mengusir bayangan hitam ersalina dan menerimanya dengan hati yang terbuka. Cinta mereka diuji apabila zain kemalangan dan disahkan koma. Terasa gelap gelita hidup ersalina bila zain tidak sedarkan diri. Akhirnya ersalina disahkan hamil dan ini mengembirakan semua ahli keluraga namun sahabat zain, hady mempunyai rasa kurang percaya kerana selama ini perhubungan mereka agak dingin. 


Rahsia terbongkar apabila datin adibah mendengar perbualan mereka dan menghalang ersalina daripada berjumpa zain. Rapuh hatinya apabila terpaksa berpisah dengan suaminya. Zain akhirnya sedar dari koma dan datin adibah berkeras supaya mereka berpisah. Datin adibah berusaha menjodohkan anaknya dengan anak rakanya tetapi zain tetap mencintai isterinya. “perempuan yang baik, untuk lelaki yang baik dan begitulah sebaliknya” rupanya zain juga pernah mencemari mahkota perempuan lain ketika remaja dan ini diketahui datin adibah apabila zain tersempak dengan perempuan tersebut. Ini membuka mata hatinya dan menerima ersalina sebagai menantunya. Cinta ersalina dan zain kembali bertaut dan direstui oleh kedua belah keluarga. Happy ending! 

“lina janji , setia ini hanya untuk abang. Selagi ikatan ini ada, lina hanya untuk abang” – ersalina

"Tapi abang memang dah tekad, biarpun tanpa cinta abang terima pilihan keluarga. Inilah cinta abang. Abang mula menyayangi lina tanpa sempadan, tanpa syarat” – zain hakimi

Sinopsis credit to :LIYANA

NOVEL owh NOVEL

salam....

dear readers sekalian..

happy new year 2013...still lg xsedar umor dah meningkat....ewahh.....

bulan ni dah masuk 3 bulan aku incharge section MALAY aku sendiri...
ada sale figure sendiri...dan tiba-tiba aku jadi mata duitan dengan budget yang sangat tinggi yang harus aku buat sepanjang 4 bulan ni dan jugak elaun yang akan aku dapat kalo hit budget....perghh...makin blink2 la mate aku...fokus on $$$$$$ je skrg ni....

so kalo tgok entry kat atas ni....

korang pon dh dapat jangka kan yang aku akan bebel sal Novel je..


sekarang ni....baru aku sedar bahawasanya bukan orang Melayu je yang suka bace novel...perghh...mmg satu malaysia la...siap ada akak India 2 boley bagi tajuk novel yang die bace...hahaha...terkedu seketika..

aku pon tak mau ketinggalan sama...jadi sekarang aku sudah ambik masa untuk fokus terhadap novel je sekarang sbb major aku punyer sale dtg dr novel..otak aku pon kene update gak...selalu update ngn novel2 even aku ni jarang sangat bace novel...tajuk yang aku akan pilih hanya yang pelik2 je...

so skrg kalo aku bnyk update sal novel je...hope korang paham2 je...aku just nk "updatekan" diri ngn novel2 ni....

Wednesday, January 2, 2013

Azam tahun 2013

SALAM...

ni entry ke 2 pagi ini...

almaklumlah...esok cuti lagi...so pagi ni bekarya terlebih dahulu...

alhamdulillah bersyukur terhadap Allah s.w.t kerana aku basih lagi bernafas, dapat makan, dapat minum, dapat melihat dan segalanya yang Dia kurniakan untuk aku sepanjang aku menjadi hambanya.

2013 maka umurku menginjak ke angka 25 tahun. even x cukup bulan lagi...tapi aku terfikir...sampai bila aku nak hidup macam ni?hidup macam orang yang tidak ada hala tuju...maksud aku dari segi mental dan fizikal.

sepanjang 25 tahun ni..dah banyak Dosa yang telah aku lakukuan...kelalaian yang telah aku buat dalam mengejar duniawi. hati kucil aku selalu berbisik tapi syaitan terus menggoda aku.

aku juga terfikir...bagaimana seseorang muslim yang dulunya leka mengejar hal dunia mendapat Hidayah dan kembali ke pangkal jalan?? allah memberikan Hidayah kepada hambanya melalui banyak perkara..kadang-kadang melalui mimpi, kadang-kadang melalui pandangan mata...

tapi aku dapat rasakan yang Allah ini maha adil...memberikan aku petunjuk melalui bacaan. sebagai salah satu contoh...apabila membaca novel yang menunjukkan ke arah islamik...aku lebih cenderung untuk berfikir, haruskan aku berubah sedangkan aku belum bersedia. aku perlu tahu apa itu BERSEDIA?? bab kata ustaz azhar idrus, Buat walaupun terpaksa. aku amalkan semua  itu. tetapi aku masih lagi menjadi insan yang sama...masih lagi lalai walaupun tidak selalai seperti dulu.

tapi bukan senang untuk berubah....

tapi...aku tetap akan berusaha...menjadi lebih baik...

jadi azam tahun baru aku adalah...melengkapkan apa yang kurang...

semoga Allah memberi aku petunjuk ke jalan yang benar....



END OF 2012

salam...

happy new year....masih belom terlambat lg kan....

so....azam 2012???dh tercapai ke??

azam 2013???dh fikir ke belom?

so...in 2012 ape yang dah korang dapat??ape yang korang dah grab?

aku...aku rasa ini lah full year aku hidup sebagai seorang manusia yang bekerjaya...

even kerjaya aku tak cam  kawan2 aku yang lain

in 2012....aku akan list kan ape yang dah aku GRAB....oyeeessssssss

**percutian 3d 2n di Perhentian Island Resort..tempat yang tak pernah aku pergi sepanjang hidup aku even jarak rumah aku ngan jeti hanya 15 minit je....hehhehehee...:-)

****Genting Highland.....aku pernah pergi tempat ni...tapi 1/4 jalan je kot..time 2 bapak aku tersalah jalan...so sempat jugak la merasa even bukan betol2 panjat puncak kot...time 2 aku umor 13 tahun...then  akhirnya aku berjaya jugak jejak ke puncak Genting Highland dan menikmati suasana sejuk di sana...

****** Cameron Highland ...salah satu tempat yang aku impikan untuk Honeymoon...cewaahhh...2 pon kalo xdapat la p tempat yang romantik like New Zealand...negara yang aku idamkan untuk tengok bunga Tulip dan naik sampan dekat tasik dier...gara2 tengok citer Thailand time 2...Cameron Highland ni, aku berkesempatan pergi secara tidak sengaja...tp ok la..just nk tgok jalan je cam ner...cuaca ta la sejuk sangat...and may be best...FYI this month in 2013 aku akan kembali ke Cameron Highland officialnya...siap stay kat sana selama 2d1n...aku mau petik buah strawberry n pergi ladang teh...hehehhehe...

******canon EOS 1100d....yeszzzz...akhirnya dapat jugak aku grab  DLSR yang dah lama aku idamkan ini....semuanya jasa 2012 la...hehehehe...even kamera kecik ku dah banyak berjasa..namun DLSR ttp menjadi pujaan hatiku.....

******the most valueable things yang aku dapat this year...al maklumlah...mengumpul harta....sebuah kereta...yezza...akhirnya....aku dapat memiliki harta sendiri...walaupun bukan di bawah jagaan aku..namun aku tetap berbangga dengan apa yang telah aku miliki....


**THANKS YA ALLAH..