Monday, August 11, 2014

PENGALAMAN PERTAMA MENAIKI MAS (MALAYSIA AIRLINES)

Assalamualaikum readers,

kali ini nak update sedikit kisah pertam kali menaiki flight dari KBR ke KUL.
ceh...KBR stand for Kota Bharu jerk...

bila bunyi MAS mesti orang ingt...wow..naik MAS kot..mesti duit kepuk...
oppsss...silap okeii...tiket ni aku beli lagi murah dari mana-mana flight yang akan ke KL.
yang lain semua 200+++ tapi dengan MAS aku dapat dengan harga 145 je...fuyuuuuuhhhh...semua orang terkejut siott....awat murah sangat...nak buat macam mana...mmg rezeki aku.

Agak cuak la kan sebab aku xbiasa naik Mas ni....pengalaman pertama naik flight pon hampir 3 tahun lepas di mana pertama kali datang ke KL..2 pon company yang taja okeii..

1st of al.. nak puji la sikit..bila tahap genting mcm ni.especially raya ke-2...nak dapatkan tiket bas memang hancoss la kan...tiket flight apatah lagi...so jangan gusar....p je stalker mana2 page airlines.
insyallah..korang akan jumpa.

dengan MAS..RM 145 all in kot...processing fee pon xde even bayar pakai credit card (time 2 ngh pokai..nasib baik ada credit card). at first aku ingt ada processing fee cam air asia..kalo xsilap dia caj 8 hengget for credit card untuk air asia. seat pon free..bagged pon free...up to 30kg.. everything free with MAS. no wonder la ada yang suka pilih MAS even mahal. No hidden charge.

lepas korang beli tiket...terus la donload apps dkt playstore ye.
actually. yang 2 senang untuk korang in future.
donload apps...then add la korang punyer travel date.
apps dia bagus coz leh remind bile leh buat check in.
web chek in boleh di buat 48hours before penerbangan and free seat boleh pilih lepas chek in yang ni utk sapa cepat dia dapat la.. tapi klo korang xnak berebut..korang boleh la buat belian seat awal2..kalo xsilap caj RM 10...aku pilih untuk seat free..so.xyah bayar 1 sen pon.


harga tiket yang sama ngn date aku..huh...aku dpt 145...now 355.ini dikatakan rezeki




afer korang donload....add la trip detail ye...aku punyer trip detail cm 2 ha..dia siap ada remaining lg..



ni bentuk dia ye...masih belum boleh chek in


 okeii...letss chek in... yehaaa


 nt dia mintak detai...so better korang update detail dulu...then mmg dia akan auto punyer



then pick la seat...aku pilih seat 21A...tepi tingkap..belakang wing dia...


lepas dah choose...korang confirm kan...




tadaaa....2 la bentuk boarding pass...sng korang print screen je..n save...pdf file sent dkt email..tp aku punyer xleh download..so aku print screen je.

p/s : no need to print physical..as long as ad barcode dh cukup..
save world kan...hope Air Asia pon buat cm ni..xyah susah2 g print.


Saturday, July 26, 2014

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Assalamualaikum wrbt.

Buat semua readers..

lagi 2 hari kita bakal menyambut hari raya aidilfitri iaitu hari kemenangan kita selepas sebulan berpuasa.

dengan segala keikhlas, saya ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri.

pandu cermat jiwa selamat



# full credit to owner for this picture
# and google search 

maaf zahir dan batin

Monday, May 26, 2014

ALL ABOUT MAY

Assalamualaikum

Ketika entry ni di tulis...aku sedang menghayati carrot susu dengan syok ny..
Dengan perasaan yang bercampur..dengan soalan yang penuh semak dan juga dengan positive thought yang aku sendiri sedang cipta.

Setiap kejayaan memerlukan pengorbanan..dan ini yang harus aku lakukan..melukakan hati aku sendiri dan juga hati orang yang dekat dengan aku.

Melangkah kaki ke selangor 2 tahun lepas telah mengubah hidup dan diri aku dari seorang yang mementingkan persahabatan, janji kepada seorang yang pentingkan diri sendiri.

Apa yang pilihan yang aku ada demi kelangsungan hidup. Mereka tidak memberi aku pilihan melainkan aku yang harus membuat pilihan. Secara jujurnya...xmungkin aku tak terluka..aku sangat terluka..tetapi apa yang aku ada untuk merawat luka aku???

Yes...aku harus menjaga hati orang lain  sehingga kan aku harus melukakan hati aku sendiri.

Dan ..april aku membuat keputusan untuk menarik diri dari kehidupan yang serba kekurangan ini dan membina hidup baru..bersama company baru..dan rakan2 baharu dimana kesilapan lama tidak berulang lagi. Dan May, aku menarik balik keputusan bukan kerana duit..tetapi kerana fikirkan aku tidak cukup ilmu untuk survive di dunia luar. May juga, rezeki aku bertambah lebih awal dari mereka yang lain.

Ya allah..
Adakah ini harga yang perlu aku bayar untuk semua rezeki yang engkau kurniakan.

Friday, May 9, 2014

Feeling lost

Assalamualaikum

Tonite..i feeling lost in my own world.
I don't know what i'm looking for.

Bila semua orang cuti and aku bekerja..then they all pergi jalan2
I feel so sad...hukhukhuk..

Adakah ini yang aku harus bayar untuk setiap keputusan yang aku buat.
Since aku stay dkt k.l aku xrasa aku happy dengan life aku dkt sini.

So what i have to do?

Looking a new job..cannot settle the problem. Before this aku ada orang untuk share..when he missing in action..i don't know what to do..

Mengadap gadjet pon boring.
Aku perlukan teman untuk berbicara.

What i'm suppost to do???

According to post yang member aku dekat fb..itu adalah reflect terhadap silap aku selama ini. Is it???

I will.try my best to avoid all my bad habit.


Tuesday, April 29, 2014

Garis panduan baru BB1M

Assalamualaikum

Sekalung ucapan tahniah aku berikan kepada student-student yang tak tau erti bersyukur di luar sana kerana goverment telah mengeluarkan garis panduan terbaru tentang penggunaan baucer buku 1 malaysia (BB1M) di mana garis panduan yang lama telah dimansuhkan.

Justeru itu, student hanya layak untuk membeli buku ilmiah sahaja. TAHNIAH di atas complaint anda selama ini and good job kepada goverment.

Aku bukan apa..cuma geram dengan perangai segelintir student yang tersangat berlagak and act "clever" ni siap nk marah2 kami..hello..we follow rules j.

For those yang tidak berpuas hati..sila rujuk paper sinar harian and picture aku dkt bawah ni


This voucher pon non transferable..so..sila inform your parents...jangan act clever jugak..even tak state pon..tp kat situ dh clear state non transferable ok..

Plis don't make you look stupid.

Thnks

Monday, April 21, 2014

BAUCER BUKU BB1M

Assalamualaikum

hai readers.

rasanya dah lama tak update belog ni..

dah bersawang labah-labah dah kot

okeii...kali ni nak update sal baucer buku 1 malaysia ataupun BB1M yang dah masuk tahun ke-3 dah.

aku rasa masih ramai yang belum "CLEAR'' apa itu Baucer BUKU.

Baucer Buku- mesti untuk beli buku kan?? kalo tak xkan la kerajaan gedik buat Baucer Buku tapi ada jugak segilintir pelajar ni complaint sal ni dengan alasan..buku dah ada..dah beli dah..xtau nak beli apalah..

erm...as a staff yang keje dekat kedai buku ni...dah naik berkematu dah melayan kerenah adik-adik yang baru dapat baucer buku ni dan ada jugak sesetengah"parent" yang lebih-lebih pulak sedangkan anak dia okeyyy sahaja.

korang baca la Perjalanan Baucer Buku dari 2012-2014

1) tahun pertama baucer buku : student bebas beli apa sahaja as long as ada kaitan dengan pembelajaran dieorg...this year..mmg sales gempak punyerr..student apa lagi...semua grab macam-macam...speaker..pendrive..Hard Disk...dsb

2) tahun ke dua baucer buku : Goverment telah statekan...untuk pembelian buku tetapi tidak mention berapa percent yang student leh guna untuk beli barang elektronik..so, popular sebagai majikan aku..ambik langkah keselamatan dengan megenakan syarat 80% untuk buku dan 20% untuk lain-lain...Other Bookstore main kotor dengan accept je baucer buku dengan syarat-syarat yang tidak ketat...so...sales dieorg memang kebabooommm laa..

 3) Tahun ke tiga baucer buku : Goverment telah clearly state yang 80% for books and 20% for others tapi kali ni..student pulak tak pandai membaca...Adik-adik yang aku sayangi...sila buat research dulu before redeem...jangan memalukan diri sendiri adik oii...siap ada student yang mention...Last year boleh jer....ermmm...aku bukan nak cakap apa...kami ni yang keje dekat bookstore kebanyakkan "GRADUATE" bukan lepasan spm...so jangan nk poyosss sangat la...hehehhehehe :-).. kami dah grad...yang korang belum tentu dapat result yang gempak 2.jgn berlagak...

4) Tahun ke empat Baucer Buku : aku dengar ura-ura...100% untuk beli buku...yehaa...padan muka mereka yang tak hargai pemberian kerajaan tu.

Justeru itu...aku mohon sangat-sangat kepada pemegang Baucer Buku...buat research dulu..jangan la pula perbodohkan diri sendiri dan juga nak kencing kami yang dah 3 tahun dengan baucer buku ni okeii..

p/s : sila jangan pandang rendah pada orang..mentang2 anda ni student universiti or kolej.

thanks

zaman kami dulu xde baucer buku..gunakah sebaik-baiknyer