Tuesday, April 29, 2014

Garis panduan baru BB1M

Assalamualaikum

Sekalung ucapan tahniah aku berikan kepada student-student yang tak tau erti bersyukur di luar sana kerana goverment telah mengeluarkan garis panduan terbaru tentang penggunaan baucer buku 1 malaysia (BB1M) di mana garis panduan yang lama telah dimansuhkan.

Justeru itu, student hanya layak untuk membeli buku ilmiah sahaja. TAHNIAH di atas complaint anda selama ini and good job kepada goverment.

Aku bukan apa..cuma geram dengan perangai segelintir student yang tersangat berlagak and act "clever" ni siap nk marah2 kami..hello..we follow rules j.

For those yang tidak berpuas hati..sila rujuk paper sinar harian and picture aku dkt bawah ni


This voucher pon non transferable..so..sila inform your parents...jangan act clever jugak..even tak state pon..tp kat situ dh clear state non transferable ok..

Plis don't make you look stupid.

Thnks

Monday, April 21, 2014

BAUCER BUKU BB1M

Assalamualaikum

hai readers.

rasanya dah lama tak update belog ni..

dah bersawang labah-labah dah kot

okeii...kali ni nak update sal baucer buku 1 malaysia ataupun BB1M yang dah masuk tahun ke-3 dah.

aku rasa masih ramai yang belum "CLEAR'' apa itu Baucer BUKU.

Baucer Buku- mesti untuk beli buku kan?? kalo tak xkan la kerajaan gedik buat Baucer Buku tapi ada jugak segilintir pelajar ni complaint sal ni dengan alasan..buku dah ada..dah beli dah..xtau nak beli apalah..

erm...as a staff yang keje dekat kedai buku ni...dah naik berkematu dah melayan kerenah adik-adik yang baru dapat baucer buku ni dan ada jugak sesetengah"parent" yang lebih-lebih pulak sedangkan anak dia okeyyy sahaja.

korang baca la Perjalanan Baucer Buku dari 2012-2014

1) tahun pertama baucer buku : student bebas beli apa sahaja as long as ada kaitan dengan pembelajaran dieorg...this year..mmg sales gempak punyerr..student apa lagi...semua grab macam-macam...speaker..pendrive..Hard Disk...dsb

2) tahun ke dua baucer buku : Goverment telah statekan...untuk pembelian buku tetapi tidak mention berapa percent yang student leh guna untuk beli barang elektronik..so, popular sebagai majikan aku..ambik langkah keselamatan dengan megenakan syarat 80% untuk buku dan 20% untuk lain-lain...Other Bookstore main kotor dengan accept je baucer buku dengan syarat-syarat yang tidak ketat...so...sales dieorg memang kebabooommm laa..

 3) Tahun ke tiga baucer buku : Goverment telah clearly state yang 80% for books and 20% for others tapi kali ni..student pulak tak pandai membaca...Adik-adik yang aku sayangi...sila buat research dulu before redeem...jangan memalukan diri sendiri adik oii...siap ada student yang mention...Last year boleh jer....ermmm...aku bukan nak cakap apa...kami ni yang keje dekat bookstore kebanyakkan "GRADUATE" bukan lepasan spm...so jangan nk poyosss sangat la...hehehhehehe :-).. kami dah grad...yang korang belum tentu dapat result yang gempak 2.jgn berlagak...

4) Tahun ke empat Baucer Buku : aku dengar ura-ura...100% untuk beli buku...yehaa...padan muka mereka yang tak hargai pemberian kerajaan tu.

Justeru itu...aku mohon sangat-sangat kepada pemegang Baucer Buku...buat research dulu..jangan la pula perbodohkan diri sendiri dan juga nak kencing kami yang dah 3 tahun dengan baucer buku ni okeii..

p/s : sila jangan pandang rendah pada orang..mentang2 anda ni student universiti or kolej.

thanks

zaman kami dulu xde baucer buku..gunakah sebaik-baiknyer