Sunday, March 22, 2015

MALINDO CHECK IN

Assalamualaikum,

Alhamdulillah selamat juga aku menaiki malindo buat Kali pertama.
Berusaha juga aku mengoggle Cara nak check in malindo ni secara online.
Tapi sayang take Ada pulak orang buat review.

Okeii la..xpe..demi nk bagi ilmu dkt  semua orang aku sanggup la buat review..hopefully berguna.

Cara check in malindo online

1st step

Haruslah Cari web page then pegi sign in.
Part ni opening kepala sikit sbb korang perlu legal nama bapak dulu as ur first name. Klo korang letak nama korang..confirm error..pastu booking number jangan lupa yer





2nd step..dia akan kluar mcm ni ye...so isi je detail korunk



3rd step - ikot je la APA yang nak kan


4th step- part ni aku take suka sebab xtau kenapa xleh nk pilih seat. Penat aku tekan..last- last aku next je. Flight yg aku nail ni kecik je..maklumlah sejam je pon.



 5th - SBB luggage free...so register je..in case kan


Last

Yehhh..boarding pass's
Print je la..and check in luggage can biasa.
Kalau malas..boleh check in dkt airport.


Flight aku pukol 8.15..so usai subuh aku keluar..pecut selaju mungkin..takut jem kan..nt terlepas flight pulak.
So breakfast la dkt airport.

Aku naik dkt subang..bukan dkt klia.
Actually aku tekejuz giler. Xbajet harga breakfast cm ni. Hello..nasik bukan goreng panas2 kot.
Orang cakap coz airport..tp klo petang @ tengahari aku faham la. Boleh consider masakan panas. Ni APA..pagi2..huh..klo tau baik aku breakfast dkt old town je..dah comfirm2 mahal..pas ni mmg xbreakfast la dkt Kedai ni.


Okeii..kereta aku park dkt sini..1 malam..boleh consider murah la..ermm..overbite 18 hengget..OK la kan. Masuk kul 6.30 am keluar 11.30 esoknya. Total RM 25.50..mahal ke murah???
Hahahahaa.


Korang kalau Ada opinion boleh la komen.SBB aku mmg suka try bnda baru.
MAS dah try
Air Asia pon dah
Malindo bru je
Firefly je belum..target nk fly ngn firefly pulak


20 comments:

  1. assalamualaikum.
    hai thanks alot sbb buatkan artikel pasal ni. finally!! fuhh. sbb selama ni memang duk mencari kat cemane la nak check in malindo sbb ni first time merasa naik malindo. boleh tau tak cemane nak dapatkan reservation code tu? thank u soooo much!!

    ReplyDelete
  2. Akhirnyeeee ade org yg rajin dan baik ati buat artikel cenggini...
    Thorrrrbaek!!

    ReplyDelete
  3. tak boleh pilih seat cmner lak ? main duduk jer ker seat mana? lg haru tu

    ReplyDelete
  4. nak tanyaaaaaa...kenapa kita check in dia tak kelua macam tu

    ReplyDelete
  5. SALAM...BILA KITA BOLEH CHECK IN ONLINE DARI TARIKH DEPARTURE..KALAU AIRASIA 2 MINGGU SEBELUM DEPARTURE.

    ReplyDelete
  6. Malindo Air menyediakan dua cara untuk melakukan check-in. Cara pertama adalah penumpang dapat melakukan check-in langsung di bilik Malindo Air di bandara. Cara kedua adalah penumpang dapat melakukan check-in secara online (web check-in) melalui malindoair.com. Jasa ini dapat digunakan selama kurun waktu 48 hingga 4 jam sebelum keberangkatan. Namun penumpang yang membawa anak, membutuhkan pendampingan khusus, mengandung, berusia di bawah 16 tahun dan melakukan perjalanan sendiri, dan dengan kondisi medis tertentu tidak dapat menggunakan jasa web check-in.

    ReplyDelete
  7. Malindo Air menyediakan dua cara untuk melakukan check-in. Cara pertama adalah penumpang dapat melakukan check-in langsung di bilik Malindo Air di bandara. Cara kedua adalah penumpang dapat melakukan check-in secara online (web check-in) melalui malindoair.com. Jasa ini dapat digunakan selama kurun waktu 48 hingga 4 jam sebelum keberangkatan. Namun penumpang yang membawa anak, membutuhkan pendampingan khusus, mengandung, berusia di bawah 16 tahun dan melakukan perjalanan sendiri, dan dengan kondisi medis tertentu tidak dapat menggunakan jasa web check-in.

    ReplyDelete
  8. Salam...nak tanya dkt mana ye awak parking kereta di subang airport

    ReplyDelete
  9. saya nak tanya kalau nak cancel flight macam mana ?

    ReplyDelete
  10. lepas kita beli tiket online, memang kena terus check-in ke ?? first time naik malindo, sangat2 perlukan penerangan. TQ

    ReplyDelete
  11. Banyaknye pertanyaan. hehehe.. first, thanks sebab share artikel pasal ni. dok mencari gak mane nak check in. malas nk g kat kaunter tu je sebenarnya. hehe.. pasal nape xleh click kat seat tu, mybe mase beli tiket, xbeli sekali dgn seat, thats y la xleh pilih seat. ape pun, thanks ye. :)

    ReplyDelete

  12. dah puas try check ini.. dia tulis We're sorry
    Thank you for using our Web Check In. Please proceed to Check In counter or contact our Call Centre @ +603 7841 5388 if you need further assistance. Hrmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  13. Time nk fill up form tu tak payah letak bin/binti rk

    ReplyDelete
  14. Kan kita beli tiket secara online lepas tu kna check in
    Dkt website k?
    Boleh k masa tarikh departure tu kita check in kt airport?

    Mohon Penerangan

    ReplyDelete
  15. Tempoh masa utk malindo web check-in ni sbnrnya 48jam hingga 4 jam sblm waktu 'departure'..
    Maknanya kalau check-in selain dr tempoh trsbt akan error..
    Tentang seat plk, masa check-in pilihan seat akn disable..
    Pilihan seat hanya blh dilakukan semasa booking tiket flight shj..
    Tp jangan risau jika terlepas utk pilih seat masa booking..
    Caranya pegi webpage malindo then cari bhgn manage booking..
    Dalam tu blh ubah blk reservation yg tlh dibuat..
    Tp perlu ingat, biasanya akan ada charge tambahan utk seat yg dipilih berbanding seat yg ditetapkan oleh malindo..
    Sekian, semoga dpt membantu..:)

    ReplyDelete
  16. Baggage tu mmg takde tag mcm air asia punya ke? Sbb sy dah cek in online, tp xde pulak dia tnya pasal baggage

    ReplyDelete
  17. Baggage tu mmg takde tag mcm air asia punya ke? Sbb sy dah cek in online, tp xde pulak dia tnya pasal baggage

    ReplyDelete
  18. Kan awak xboleh pilih seat..lepastu awak naik flight ,number seat dpt mcm mna ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum ni masa saya naik malindo boleh piliu seat.. masa kita check in online akan dipaparkan pilihan seat yang disediakan.. cuba buak balik web check in

      Delete
  19. kalau bawa anak kecil tak boleh check in online ke?

    ReplyDelete